Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, słodkie prażone jabłka możesz wykorzystać do ciast i deserów, a także ze smakiem zajadać je prosto ze słoika, gdy zimą najdzie cię ochota na coś słodkiego i zdrowego. Dodaj niewielką ilość cynamonu i cukru waniliowego, aby podkreślić ich smak i dodać aromatu. Już w trakcie prażenia jabłka oczarują cię zapachem pomarańczy, a z dodatkiem rodzynek będą jeszcze pyszniejsze. Zobacz prosty przepis na prażone jabłka i przygotuj weki na zimę lub wykorzystaj od razu do upieczenia szarlotki.

Składniki

1,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek (na przykład szara reneta)
¼ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Sok z połówki pomarańczy
Sok z połówki cytryny
Pół łyżeczki cynamonu

Opis wykonania

Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i skrop obficie sokiem z cytryny, wymieszaj dokładnie.

Do dużego garnka wlej niewielką ilość wody (aby minimalnie przykryła dno), zagotuj i włóż pokrojone jabłka.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszaj i praż pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Uważaj, aby nie przypalić zawartości garnka, jeśli jest taka konieczność dolej odrobinę wody. Na koniec wsyp cynamon, wymieszaj i praż jeszcze chwilę.

Gotowe, gorące jabłka przełóż do umytych, osuszonych słoików i dokładnie zakręć.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy