Prażone jabłka
![Prażone jabłka](https://akademiasmaku.pl/storage/7613/conversions/prazone-jablka-4786-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Prażone jabłka
Prażone jabłka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i skrop obficie sokiem z cytryny, wymieszaj dokładnie.
Do dużego garnka wlej niewielką ilość wody (aby minimalnie przykryła dno), zagotuj i włóż pokrojone jabłka.
Porada
Do jabłek możesz również dodać rodzynki i uprażyć wszystko razem. Będą bardziej miękkie jeśli wcześniej namoczysz je w ciepłej wodzie przez 20 minut.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszaj i praż pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Uważaj, aby nie przypalić zawartości garnka, jeśli jest taka konieczność dolej odrobinę wody. Na koniec wsyp cynamon, wymieszaj i praż jeszcze chwilę.
Gotowe, gorące jabłka przełóż do umytych, osuszonych słoików i dokładnie zakręć.
Komentarze