Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, słodkie prażone jabłka możesz wykorzystać do ciast i deserów, a także ze smakiem zajadać je prosto ze słoika, gdy zimą najdzie cię ochota na coś słodkiego i zdrowego. Dodaj niewielką ilość cynamonu i cukru waniliowego, aby podkreślić ich smak i dodać aromatu. Już w trakcie prażenia jabłka oczarują cię zapachem pomarańczy, a z dodatkiem rodzynek będą jeszcze pyszniejsze. Zobacz prosty przepis na prażone jabłka i przygotuj weki na zimę lub wykorzystaj od razu do upieczenia szarlotki.

Składniki

1,5 kg - jabłek kwaśnych, soczystych (np. szara reneta)
0,25 szklanki - cukru
1 opakowanie - cukru wanilinowego
- sok z pomarańczy
- sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki - cynamonu

Opis wykonania

Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i skrop obficie sokiem z cytryny, wymieszaj dokładnie.

Do dużego garnka wlej niewielką ilość wody (aby minimalnie przykryła dno), zagotuj i włóż pokrojone jabłka.

Porada

Do jabłek możesz również dodać rodzynki i uprażyć wszystko razem. Będą bardziej miękkie jeśli wcześniej namoczysz je w ciepłej wodzie przez 20 minut.



Bosh Logo
Bosh

Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszaj i praż pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Uważaj, aby nie przypalić zawartości garnka, jeśli jest taka konieczność dolej odrobinę wody. Na koniec wsyp cynamon, wymieszaj i praż jeszcze chwilę.

Gotowe, gorące jabłka przełóż do umytych, osuszonych słoików i dokładnie zakręć.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Świetny dodatek do słodkich wypieków a także naleśników.
Maria Izabela
Uwielbiamy na zimę do naleśników
Marzenna
Idealnie zrobione do słoiczków na zimę.Będą do jabłecznika czy smarowania naleśników.
Magdalena Koźmińska
Prażone jabłka to idealny dodatek do naleśników i ciepłych bułeczek. Świetny przepis!
bsylvia
Bardzo dobre, świetny dodatek do innych dań. Polecam!
malgorzatak
Pierwszy raz robiłam prażone jabłka. Przepis łatwy do wykonania. Jabłka wyszły przepyszne, a szarlotka z nimi to bajka.
Ewusia1222
Bardzo smaczne- dodaję do szarlotki, kanapek, owsianki
Aleksandra J
Samo dobro zamknięte w słoiczkach ☺️
olesia
Tak dobre, że do słoiczków nie zdążyły wskoczyć.
Lalaxo
Ze swojskich jabłek wychodzi najlepsze! Pełne koloru i aromatu