Domowy majonez
1 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu domowy majonez
Składniki
2 szt. dużych jajek
1 szklanka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
Domowy majonez
Domowy majonez
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Własnoręcznie wykonując majonez masz kontrolę nie tylko nad smakiem, ale i jakością wykorzystanych produktów.
Opis wykonania:
- Do wysokiego słoika lub pojemnika przełóż żółtka, sól, pieprz, cukier oraz musztardę. Miksuj blenderem na najwyższych obrotach.
- Stopniowo dolewaj pół szklanki oleju. Następnie cały czas miksując dodaj sok z cytryny.
- Dalej miksując dolewaj powoli resztę oleju.
TIP DIETETYCZNY
- Wybór oleju do przygotowania majonezu zależy od preferencji smakowych. Może to być olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek dyni lub z pestek winogron.
- Sok z cytryny możesz zastąpić łyżką octu.
Komentarze