Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu domowy majonez

Składniki

2 szt. dużych jajek
1 szklanka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu

Opis wykonania

Własnoręcznie wykonując majonez masz kontrolę nie tylko nad smakiem, ale i jakością wykorzystanych produktów.

Opis wykonania:

  1. Do wysokiego słoika lub pojemnika przełóż żółtka, sól, pieprz, cukier oraz musztardę. Miksuj blenderem na najwyższych obrotach.
  2. Stopniowo dolewaj pół szklanki oleju. Następnie cały czas miksując dodaj sok z cytryny.
  3.  Dalej miksując dolewaj powoli resztę oleju.

TIP DIETETYCZNY

  1. Wybór oleju do przygotowania majonezu zależy od preferencji smakowych. Może to być olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek dyni lub z pestek winogron.
  2. Sok z cytryny możesz zastąpić łyżką octu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
paulina.kluszczynska
Przepis brzmi bajecznie prosto! W tym roku na Wielkanoc z pewnością go wypróbuje :)
MiszelPiszel
Koniec dyskusji, który Majonez jest najlepszy! Jasne, że domowy!
bsylvia
Bardzo dobry majonez, polecam!
Lalaxo
Sklepowy się przy tym kryje
Ewusia1222
Pyszny z jajkami