Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące placki ziemniaczane

Opis wykonania

Teoretycznie każdy potrafi je zrobić, ale w praktyce bywa różnie. Oto przepis na szybkie danie z ziemniaków. Grube wiórki ziemniaków oraz bułka tarta przyjemnie chrupią po usmażeniu. Intensywne przyprawy zapewniają niepowtarzalny i wyrazisty smak.

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw. Grube oczka tarki sprawią, że w plackach wyczuwalne będą wiórki ziemniaczane. 
  2. Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój je w bardzo drobną kosteczkę i odstaw. Do krojenia możesz użyć także rozdrabniacza.
  3. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Dzięki temu składniki dobrze się połączą.
  4. Jeśli będzie zbyt płynna dodaj bułkę tartą lub mąkę. Jednak dodanie mąki sprawia, że placki będą bardziej kaloryczne. 1-2 łyżki mąki wystarczą na 1/2 kg ziemniaków.
  5. Dobrze rozgrzej patelnię przed smażeniem. Placki smaż na średnim ogniu aż nabiorą złocistego koloru, przez około 3-4 minuty.

TIP

  • Grube wiórki ziemniaków będą bardziej chrupiące jeśli zetrzesz je na małych oczkach.
  • Jeśli baza na placki będzie miała zwartą konsystencję, możesz upiec je w piekarniku, co powoli Ci obniżyć kaloryczność dania.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.