Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące placki ziemniaczane

Opis wykonania

Oto przepis na szybkie danie z ziemniaków – chrupiące placki ziemniaczane. Grube wiórki ziemniaków przyjemnie chrupią po usmażeniu. Intensywne przyprawy zapewniają niepowtarzalny i wyrazisty smak.

  1. Jak zrobić placki ziemniaczane, by były chrupiące? Sekret kryje się w odpowiednim gatunku ziemniaków – powinny być mączyste. Do placków ziemniaczanych nie nadają się młode kartofle – mają za dużo wody i masa będzie się rozpadać w trakcie smażenia.

  2. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach w maszynce lub robocie kuchennym Bosch MUM5, przełóż do miski i odstaw. Grube oczka tarki sprawią, że w plackach wyczuwalne będą wiórki ziemniaczane. Jeżeli nie chcemy, aby nasze ziemniaki po starciu szybko ciemniały, dodajmy do nich łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszajmy.

  3. Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę i odstaw. Do krojenia możesz użyć także rozdrabniacza Bosch, który znacznie usprawni pracę.

  4. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Dzięki temu składniki dobrze się połączą. Jeśli zastanawiasz się, jaka mąka do placków ziemniaczanych będzie najlepsza, to wystarczy sięgnąć po zwykłą pszenną mąkę i dodać jedną albo dwie łyżki, jeśli masa nadal będzie zbyt płynna.

  5. Ile smażyć placki ziemniaczane? Masę smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru, przez około 3-4 minuty.

  6. Jak się robi placki ziemniaczane o obniżonej wartości kalorycznej? Wystarczy upiec je z piekarniku z termoobiegiem w opcji grill. Będą wówczas naprawdę chrupiące!

  7. Podanie

    Placki ziemniaczane można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wiele osób serwuje je z sosami (grzybowym lub paprykowym), a także je z dodatkiem śmietany lub na słodko, z cukrem.

    Wypróbuj także przepis na placki ziemniaczane z dynią, placki z cukinią lub z łososiem i kwaśną śmietaną.

Bosch do kuchni