Teoretycznie każdy potrafi je zrobić, ale w praktyce bywa różnie. Oto przepis na szybkie danie z ziemniaków. Grube wiórki ziemniaków oraz bułka tarta przyjemnie chrupią po usmażeniu. Intensywne przyprawy zapewniają niepowtarzalny i wyrazisty smak.
- Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw. Grube oczka tarki sprawią, że w plackach wyczuwalne będą wiórki ziemniaczane.
- Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój je w bardzo drobną kosteczkę i odstaw. Do krojenia możesz użyć także rozdrabniacza.
- Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Dzięki temu składniki dobrze się połączą.
- Jeśli będzie zbyt płynna dodaj bułkę tartą lub mąkę. Jednak dodanie mąki sprawia, że placki będą bardziej kaloryczne. 1-2 łyżki mąki wystarczą na 1/2 kg ziemniaków.
- Dobrze rozgrzej patelnię przed smażeniem. Placki smaż na średnim ogniu aż nabiorą złocistego koloru, przez około 3-4 minuty.
TIP
- Grube wiórki ziemniaków będą bardziej chrupiące jeśli zetrzesz je na małych oczkach.
- Jeśli baza na placki będzie miała zwartą konsystencję, możesz upiec je w piekarniku, co powoli Ci obniżyć kaloryczność dania.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.