Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Teoretycznie każdy potrafi je zrobić, ale w praktyce bywa różnie.

Grube wiórki ziemniaków oraz bułka tarta przyjemnie chrupią po usmażeniu. Intensywne przyprawy zapewniają niepowtarzalny i wyrazisty smak.



Opis wykonania



Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw. Cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie zbyt płynna dodaj bułkę tartą lub mąkę. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste.



TIP



Grube wiórki ziemniaków będą bardziej chrupiące jeśli zetrzesz je na małych oczkach.



Jeśli baza na placki będzie miała zwartą konsystencję, możesz upiec je w piekarniku, co powoli Ci obniżyć kaloryczność dania.


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena