Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Teoretycznie każdy potrafi je zrobić, ale w praktyce bywa różnie.

Grube wiórki ziemniaków oraz bułka tarta przyjemnie chrupią po usmażeniu. Intensywne przyprawy zapewniają niepowtarzalny i wyrazisty smak.



Opis wykonania:



  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw.

  2. Cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę.

  3. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Jeśli będzie zbyt płynna dodaj bułkę tartą lub mąkę.

  5. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste.

TIP



  • Grube wiórki ziemniaków będą bardziej chrupiące jeśli zetrzesz je na małych oczkach.

  • Jeśli baza na placki będzie miała zwartą konsystencję, możesz upiec je w piekarniku, co powoli Ci obniżyć kaloryczność dania.

TIP TECHNICZNY



  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…