Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oto przepis na szybkie danie z ziemniaków – chrupiące placki ziemniaczane. Grube wiórki ziemniaków przyjemnie chrupią po usmażeniu. Intensywne przyprawy zapewniają niepowtarzalny i wyrazisty smak.

Składniki

5 szt. duże ziemniaki
2 szt. jajka
1 szt. cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka nasiona czarnuszki
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczka kumin
szczypta sól
szczypta pieprz
do smażenia olej

Opis wykonania

Jak zrobić placki ziemniaczane, by były chrupiące? Sekret kryje się w odpowiednim gatunku ziemniaków – powinny być mączyste. Do placków ziemniaczanych nie nadają się młode kartofle – mają za dużo wody i masa będzie się rozpadać w trakcie smażenia.

Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach w maszynce lub robocie kuchennym Bosch MUM5, przełóż do miski i odstaw. Grube oczka tarki sprawią, że w plackach wyczuwalne będą wiórki ziemniaczane. Jeżeli nie chcemy, aby nasze ziemniaki po starciu szybko ciemniały, dodajmy do nich łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszajmy.

Porada

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh

Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę i odstaw. Do krojenia możesz użyć także rozdrabniacza Bosch, który znacznie usprawni pracę.

Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Dzięki temu składniki dobrze się połączą. Jeśli zastanawiasz się, jaka mąka do placków ziemniaczanych będzie najlepsza, to wystarczy sięgnąć po zwykłą pszenną mąkę i dodać jedną albo dwie łyżki, jeśli masa nadal będzie zbyt płynna.

Ile smażyć placki ziemniaczane? Masę smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru, przez około 3-4 minuty.

Jak się robi placki ziemniaczane o obniżonej wartości kalorycznej? Wystarczy upiec je z piekarniku z termoobiegiem w opcji grill. Będą wówczas naprawdę chrupiące!

Podanie

Placki ziemniaczane można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wiele osób serwuje je z sosami (grzybowym lub paprykowym), a także je z dodatkiem śmietany lub na słodko, z cukrem.

Wypróbuj także przepis na placki ziemniaczane z dynią, placki z cukinią lub z łososiem i kwaśną śmietaną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Do tej pory zawsze ścierałam na drobnej tarce, ale ścierane na grubszych oczkach wychodzą faktycznie chrupiace!
Lalaxo
Klasyk. Wyszły znakomite.
Lalaxo
Nic tu więcej nie trzeba mówić. Ah wybitne.
Marzenna
Są takie chrupiące a w ustach się rozpadające.Mniam
Ewusia1222
Przepyszne placki- u mnie ze śmietanką i cukrem :) najlepsze
Ewusia1222
Bardzo dobra masa- dobrze się smażyło :)
Aleksandra J
Świetne placki ziemniaczane;)
bsylvia
Pyszne chrupiące placki - polecam!
zielone_obloczki
Potwierdzam-chrupią :)
zielone_obloczki
Często wracam do tego przepisu. Placki wychodzą bardzo dobre 😊