Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Właściwości jarmużu

Właściwości jarmużu
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Co to takiego? Oczywiście jarmuż – warzywo niedoceniane, a szkoda.

Gotowanie - zobacz przepisy.

Jarmuż może poszczycić się zawartością wielu witamin i minerałów, w tym:

  • wapnia i potasu,
  • witamin K i C,
  • błonnika pokarmowego,
  • przeciwutleniaczy (substancji, które niszczą wolne rodniki).

Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.

Systematyczne jedzenie jarmużu zmniejsza stres oksydacyjny, tzn. pozwala eliminować wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu. Zawiera także luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok. Z jarmużem często kojarzymy dzieciństwo (tak samo, jak z brokułami czy szpinakiem). W większości przypadków nie są to dobre wspomnienia, ale naprawdę warto przekonać się do tego warzywa. Jarmuż ma właściwości antynowotworowe. Udowodniono, że jego systematyczne spożywanie, może ograniczyć ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz jelita grubego. W czasach, kiedy tak wiele czynników ma działanie sprzyjające powstawaniu nowotworów, taka informacja jest bardzo cenna. Jedząc jarmuż, możesz w prosty sposób ograniczyć prawdopodobieństwo choroby.

Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.