2-warstwowe Fit batoniki
9 porcje
210 min
Łatwe
Zdrowy deser, idealny po posiłku lub jako przekąska po intensywnym wysiłku :)
Składniki
150 g masło orzechowe
150 g płatki owsiane
15 g miód
100 ml mleko
100 g wiórki kokosowe
50 g mąka kokosowa
2 łyżeczka ksylitol
35 g olej kokosowy
200 g mleko kokosowe (tylko stała część)
75 g czekolada gorzka
2-warstwowe Fit batoniki
2-warstwowe Fit batoniki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Masa orzechowa:
Masło orzechowe mieszamy z miodem. Następnie dodajemy płatki oraz mleko i wszystko dokładnie
łączymy. Powstałą masę przekładamy równomiernie do formy silikonowej o wymiarach 20x20cm (lub innej jeśli takowej nie posiadacie).
Masa kokosowa:
W misce mieszamy ze sobą mleko kokosowe, mąkę kokosową, wiórki kokosowe,15 g oleju kokosowego i ksylitol.. Otrzymaną jednolitą masę rozprowadzamy na masę orzechową.
Całość chłodzimy przez minimum 3 godziny w lodówce.
Po schłodzeniu kroimy w prostokątne batoniki (rozmiar według upodobań)
W tym czasie zaczynamy przygotowywać polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy na kostki i wraz z pozostałym olejem kokosowym (20g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Gotową polewą pokrywamy nasze batoniki.
Smacznego!
Batoniki należy przechowywać w lodówce
Komentarze