


Aquafaba to ubita woda z ciecierzycy, która w połączeniu z rozpuszczoną czekoladą tworzy wyjątkowy duet. Szybki i przepyszny pomysł na wegański deser.
1. W małym rondelku zagotować wodę, na nim położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki umieścić wszystkie składniki na czekoladę. W momencie kiedy wszystkie składniki się roztopią, energicznie mieszać aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić do wystudzenia. 2. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać do momentu powstania sztywnej piany. Dodać przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami (truskawka, malina, wiśnia) 4. Gotowy mus może stać w lodówce przez 5 dni. Wyśmienicie smakuje z owocami leśnymi lub konfiturą. Do czekolady można dodać rożne przyprawy np. chili, cynamon, kardamon itp. Smacznego :-)