Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Aksamitny Mus Czekoladowy z Aquafaby- Rozkosz dla podniebienia :-)

Aksamitny Mus Czekoladowy z Aquafaby- Rozkosz dla podniebienia  :-)
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aquafaba to ubita woda z ciecierzycy, która w połączeniu z rozpuszczoną czekoladą tworzy wyjątkowy duet. Szybki i przepyszny pomysł na wegański deser.

Składniki

3 łyżka olej kokosowy extra vergin
4 łyżka syrop z agawy
3 łyżka kakao
1 łyżka ekstrakt waniliowy
2 szczypta sól
150 ml woda z z puszki ciecierzycy
7 szt. świeże owoce

Opis wykonania

1. W małym rondelku zagotować wodę, na nim położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki umieścić wszystkie składniki na czekoladę. W momencie kiedy wszystkie składniki się roztopią, energicznie mieszać aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić do wystudzenia. 2. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać do momentu powstania sztywnej piany. Dodać przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami (truskawka, malina, wiśnia) 4. Gotowy mus może stać w lodówce przez 5 dni. Wyśmienicie smakuje z owocami leśnymi lub konfiturą. Do czekolady można dodać rożne przyprawy np. chili, cynamon, kardamon itp. Smacznego :-)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Bardzo ciekawe zastosowanie aquafaby, musiałam spróbować przepis, żeby samej się przekonać i muszę przyznać, że na pewno jeszcze do niego wróce :)