Makaron naleśnikowy z krewetkami na ostro
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Aksamitny Naleśnikowy Makaron Tagliatelle z Wybornymi dodatkami
Aksamitny Naleśnikowy Makaron Tagliatelle z Wybornymi dodatkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron:z jajek, mąki, mleka, roztopionego masła i wody wyrabiam ciasto.Dodaję 1 pęczek posiekanej pietruszki,szczyptę soli i pieprzu. Smażę naleśniki. Zwijam je w rulon i kroję w paski jak na makaron,Odstawiam na bok.Przygotowuję mus.2 ząbki czosnku i pół cebuli siekam drobno.Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewam w rondelku i wrzucam czosnek wraz z cebulą.Zostawiam do zeszklenia. Następnie dodaję pół puszki pomidorków krojonych wraz z zalewą,dodaję pieprz świeżo mielony i delikatnie rozgniatam całość w garnku.Dolewam odrobinę wody i gotuję całość ok. 5 min.Dodaję szczyptę cukru i dorzucam ok. 50g masła.Gdy masło się rozpuści, miksuję całość blenderem, Dodaję niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę świeżo startej skórki z cytryny.Dodaję posiekaną papryczkę chilli do sosu oraz oliwki przekrojone wcześniej na pół ( parę sztuk pozostawiłam do dekoracji). Rozgrzewam na patelni 10g masła,wrzucam na nie krewetki,jeden ząbek czosnku,łyżeczkę natki pietruszki i pół łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny.Dodaję szczyptę soli i pieprzu.Smażę je przez ok.4 min. przewracając co jakiś czas.Na koniec Makaron Naleśnikowy podsmażam na ok. 30 g. masła.Całość wykładam na talerz,dekoruję i zajadam!
Komentarze