Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron naleśnikowy z krewetkami na ostro

Aksamitny Naleśnikowy Makaron Tagliatelle z Wybornymi dodatkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niesamowicie delikatny,aromatyczny Pietruszkowy makaron Naleśnikowy smażony na maśle podany z musem pomidorowo oliwkowym na ostro z Krewetkami

Składniki

2 szt. jaja L
2 szt. żółtka jaja
1 szklanka mleko
2 łyżka roztopione masło
100 ml woda mineralna gazowana
2 szklanka mąka kukurydziana
100 g masło
3 szczypta sól
3 szczypta pieprz świeżo mielony
2 garść natka pietruszki
15 szt. krewetki
3 szt. ząbki czosnku
0,5 szt. cebula
0,5 szklanka pomidory krojone z puszki
0,5 szt. woda
1 szczypta cukier
1 szt. cytryna
1 szt. chilli
70 g oliwki
1 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Makaron:z jajek, mąki, mleka, roztopionego masła i wody wyrabiam ciasto.Dodaję 1 pęczek posiekanej pietruszki,szczyptę soli i pieprzu. Smażę naleśniki. Zwijam je w rulon i kroję w paski jak na makaron,Odstawiam na bok.Przygotowuję mus.2 ząbki czosnku i pół cebuli siekam drobno.Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewam w rondelku i wrzucam czosnek wraz z cebulą.Zostawiam do zeszklenia. Następnie dodaję pół puszki pomidorków krojonych wraz z zalewą,dodaję pieprz świeżo mielony i delikatnie rozgniatam całość w garnku.Dolewam odrobinę wody i gotuję całość ok. 5 min.Dodaję szczyptę cukru i dorzucam ok. 50g masła.Gdy masło się rozpuści, miksuję całość blenderem, Dodaję niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę świeżo startej skórki z cytryny.Dodaję posiekaną papryczkę chilli do sosu oraz oliwki przekrojone wcześniej na pół ( parę sztuk pozostawiłam do dekoracji). Rozgrzewam na patelni 10g masła,wrzucam na nie krewetki,jeden ząbek czosnku,łyżeczkę natki pietruszki i pół łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny.Dodaję szczyptę soli i pieprzu.Smażę je przez ok.4 min. przewracając co jakiś czas.Na koniec Makaron Naleśnikowy podsmażam na ok. 30 g. masła.Całość wykładam na talerz,dekoruję i zajadam!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych