Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
3 porcje
30 min
Łatwe
Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie.
Składniki
3 szt. filet z kurczaka
6 szt. cienkie plastry surowego boczku
1/2 szklanka wino białe
czosnek
1 łyżeczka tymianek
przyprawa do steków
świeży tymianek
oliwa
sól
krem balsamiczny
Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek, wsuwamy gałązkę tymianku.
Na patelnię wlewamy tyle oliwy, aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.
Komentarze