Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

3 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek, wsuwamy gałązkę tymianku.
Na patelnię wlewamy tyle oliwy, aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.
Komentarze