Filet
Wprawdzie we współczesnej kuchni ten rodzaj mięsa jest niezwykle popularny, dlatego niewiele jest osób, które nie wiedzą, co to jest filet, ale też wiele osób kojarzy filet wyłącznie z...
Czytaj więcej
Wprawdzie we współczesnej kuchni ten rodzaj mięsa jest niezwykle popularny, dlatego niewiele jest osób, które nie wiedzą, co to jest filet, ale też wiele osób kojarzy filet wyłącznie z mięsem z kurczaka. Tymczasem filet – część mięsa niezawierająca ości, kości ani skóry – to zarówno określenie mięsa z piersi kurczaka lub indyka oraz innego rodzaju drobiu, ale także płat rybny. Filet z kurczaka lub indyka to chude mięso, które w kuchni wykorzystuje się w całości do przygotowania kotletów, grillowanej piersi z kurczaka, ale też w postaci siekanych kotletów czy różnego rodzaju pulpecików ze zmielonego mięsa. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka to dodatek do różnego rodzaju dań – makaronów z sosami na sposób śródziemnomorski czy wschodni. Delikatny smak, chude mięso i wartości odżywcze, a także szybka i łatwa obróbka sprawiają, że filet z kurczaka cieszy się kuchni dużą popularnością i jest wykorzystywany w wielu przepisach. Filet rybny to dobry pomysł dla tych, którzy lubią ryby, ale problem sprawiają im ości – pozbawiony ich płat ryby można dusić, smażyć, gotować na parze, grillować, według upodobań oraz serwować z różnymi dodatkami jako danie obiadowe lub składnik sałatki czy domowego burgera rybnego.