Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne i kolorowe babeczki - renifery ożywią każdy świąteczny stół. Lekki krem ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone, z delikatnym posmakiem wanilii – wypróbuj przepis na ciastka renifery i udekoruj swoje babeczki tak jak lubisz. Do przygotowania tych wyjątkowych muffinów możesz zaangażować całą rodzinę. Dzieci z przyjemnością ozdobią babeczki według własnej fantazji i będą podjadać je ze smakiem już w trakcie zdobienia.

Składniki

250g mąki tortowej
150g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Aromat pomarańczowy
100ml mleka
Szczypta soli
600 ml śmietany kremówki 
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

Opis wykonania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli.

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę za pomocą miksera, dodawaj po jednym jajku ciągle ucierając. Dolej mleko i aromat. Wymieszaj.

Porada

Aby zmieścić więcej puszystej masy możesz wydrążyć odrobinę ciasta ze środka babeczek, przygotowując zagłębienia na krem.



Bosh Logo
Bosh

Połącz wszystkie suche i mokre składniki za pomocą łyżki.

Przełóż ciasto do gotowych foremek i piecz w temp. 180 stopniu przez około 20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, możesz wyjąć muffiny z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Przygotuj masę z serka mascarpone i śmietanki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, ubijając jeszcze przez 2 minuty. Dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Ostudzone babeczki wyłóż masą i ozdób według uznania przy pomocy kolorowych cukierków, owoców, kawałków czekolady i innych ulubionych składników. Babeczki - renifery gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przede wszystkim super i zachęcająco wygląda!