Bakłażanowa uczta
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przepis na wegetariańskie danie z cieciorki i bakłażanów.
Składniki
bakłażany
1 szklanka cieciorki
cebula
ząbków czosnku
słoiczek koncentratu pomidorowego
buliony drobiowe
sól, pieprz
Bakłażanowa uczta
Bakłażanowa uczta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cieciorkę moczymy całą noc w wodzie. Gotujemy w tej wodzie, w której się moczyła, dodajemy sól. Bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i smażymy na oliwie na ciemnobrązowy kolor, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Myjemy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, przeciskamy przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Wkładamy ugotowaną cieciorkę, dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy jest gęste dodajemy wody, solimy, pieprzymy i dodajemy bakłażany. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze