Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na wegetariańskie danie z cieciorki i bakłażanów.

Składniki

bakłażany
1 szklanka cieciorki
cebula
ząbków czosnku
słoiczek koncentratu pomidorowego
buliony drobiowe
sól, pieprz

Opis wykonania

Cieciorkę moczymy całą noc w wodzie. Gotujemy w tej wodzie, w której się moczyła, dodajemy sól. Bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i smażymy na oliwie na ciemnobrązowy kolor, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Myjemy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, przeciskamy przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Wkładamy ugotowaną cieciorkę, dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy jest gęste dodajemy wody, solimy, pieprzymy i dodajemy bakłażany. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Fajny, prosty przepis, ale polecam najpierw bakłażana posypać solą i odstawić na 20 min, żeby pozbyć się gorzkiego smaku