Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Banana split to kultowy deser znany przede wszystkim w Ameryce. Jego składniki wydają się bardzo proste, a sama receptura nie jest skomplikowana, ale to smakowite połączenie smaków po prostu działa cuda. Jeżeli zaprzęgniesz do pracy robota kuchennego i przygotujesz własnej roboty bitą śmietanę, a także poświęcisz dodatkowe 10 minut na przyrządzenie domowego sosu toffi, to ten prosty deser przeniesiesz na zupełnie nowy, wyższy poziom.

Składniki

4 banany
500 ml śmietany 30%
400 g lodów waniliowych
100 g cukru trzcinowego
50 g masła
200 g malin
200 g borówek

Opis wykonania

1

 Śmietanę ubij na sztywno z pomocą robota kuchennego wyposażonego w końcówkę do ubijania. 

2

Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj masło. Podgrzewaj dalej i dokładnie wymieszaj do czasu aż składniki utworzą jednorodną masę. 

Następnie do karmelowej masy dodawaj stopniowo śmietankę i cały czas energicznie mieszaj. Całość gotuj na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje i nabierze aksamitnej, gładkiej konsystencji. 

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Banany przekrój wzdłuż i układaj po dwie połówki na jedną porcję. 

Polej je kilkoma łyżkami sosu toffi, a następnie ułóż pomiędzy kawałkami banana porcję lodów.

4

Następnie dodaj po 3-4 łyżki bitej śmietany i udekoruj deser świeżymi owocami sezonowymi jak maliny czy borówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Deser troszkę czasochłonny, ale dzieciom bardzo smakuje.
bsylvia
Świetny przepis, warto wypróbować! Polecam!
Lalaxo
Bardzo słodziutkie i bardzo smaczne
fiziowaaa
Bardzo lubię ten deser, pierwszy raz miałam okazję jeść w Stanach Zjednoczonych, dlatego też ja ozdobiłam słynną wisieńką- tak, jak tam to robią :D