Bananowe babeczki z kaszy jaglanej / wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, fit
8 porcje
35 min
Łatwe
Składniki
Bananowe babeczki z kaszy jaglanej / wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, fit
Bananowe babeczki z kaszy jaglanej / wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, fit
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle namaczamy w 1 szklance wrzącej wody przed ok. 10 minut. Po tym czasie odsączamy, dodajemy orzechy włoskie, kakao ( 1 łyżka ), olej kokosowy ( 1 łyżka ) i szczyptę soli – wszystko razem blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy wodę spod daktyli ). Tak przygotowaną masą wylepiamy foremki do babeczek, schładzamy. MASA: Wypłukaną dwukrotnie kaszę zalewamy 2 szklankami wody, słodzimy i gotujemy ok. 15 minut aż woda wsiąknie. Po tym czasie odstawiamy z palnika, przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy rozgniecionego banana, sok z cytryny i olej kokosowy – wszystko razem dokładne blendujemy na bardzo gładką masę. Nakładamy do schłodzonych foremek, wygładzamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujmy kruszonkę. KRUSZONKA: Podprażone na patelni orzechy wkładamy do blendera, dodajemy kakao oraz cukier puder – wszystko razem blendujemy. Posypujemy schłodzone babeczki, dekorujemy plasterkami banana i zajadamy! Smacznego!
Komentarze