Banoffee pie
![Banoffee pie](https://akademiasmaku.pl/storage/8047/conversions/banoffee-pie-5243-single.webp)
16 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Banoffee pie
Banoffee pie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10648/conversions/AvQhRVspSNGMVW-thumb.webp)
Masło i ciasteczka wkładamy do robota kuchennego i miksujemy na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem i przekładamy masę z ciasteczek. Dokładnie ugniatamy spód formy i boki. Schładzamy w lodówce przez 15 minut.
Masę kajmakową łączymy ze śmietanką i wyrabiamy, aż będzie plastyczna. Na schłodzony spód wlewamy kajmak oraz pokrojone w cienkie plastry banany, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10649/conversions/85yGQ9ZgD3JaQo-thumb.webp)
Z mascarpone, cukru waniliowego oraz śmietany ubijamy krem (używamy małych obrotów miksera, aż masa będzie puszysta.) Masę wykładamy na tortownicę i posypujemy kakao. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze