


Ten słynny na Wyspach Brytyjskich deser zaspokoi podniebienia nawet największych amatorów słodkości. Oparty na połączeniu bananów, kajmaku i delikatnej bitej śmietany sprawdzi się świetnie jako dodatek do popołudniowej kawy.
Masło i ciasteczka wkładamy do robota kuchennego i miksujemy na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem i przekładamy masę z ciasteczek. Dokładnie ugniatamy spód formy i boki. Schładzamy w lodówce przez 15 minut.
Masę kajmakową łączymy ze śmietanką i wyrabiamy, aż będzie plastyczna. Na schłodzony spód wlewamy kajmak oraz pokrojone w cienkie plastry banany, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Z mascarpone, cukru waniliowego oraz śmietany ubijamy krem (używamy małych obrotów miksera, aż masa będzie puszysta.) Masę wykładamy na tortownicę i posypujemy kakao. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.