Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

16 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Ten słynny na Wyspach Brytyjskich deser zaspokoi podniebienia nawet największych amatorów słodkości. Oparty na połączeniu bananów, kajmaku i delikatnej bitej śmietany sprawdzi się świetnie jako dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

Składniki na spód:
180 g herbatników owsianych
50 g masła
Składniki na masę kajmakową:
350 g masy kajmakowej
50 ml śmietanki 36%
Składniki na krem:
4 banany
sok z 1/2 cytryny
150 g mascarpone
60 g kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml śmietanki 36%

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
277.8 kcal
Tłuszcz
16.6 g
Węglowodany
27.9 g
Błonnik
3.8 g
Białko
1.35 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Masło i ciasteczka wkładamy do robota kuchennego i miksujemy na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem i przekładamy masę z ciasteczek. Dokładnie ugniatamy spód formy i boki. Schładzamy w lodówce przez 15 minut.

Masę kajmakową łączymy ze śmietanką i wyrabiamy, aż będzie plastyczna. Na schłodzony spód wlewamy kajmak oraz pokrojone w cienkie plastry banany, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Z mascarpone, cukru waniliowego oraz śmietany ubijamy krem (używamy małych obrotów miksera, aż masa będzie puszysta.) Masę wykładamy na tortownicę i posypujemy kakao. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Uwielbiam to ciasto, chociaż jest dość słodkie
Natalia Kowalska
W moim odczuciu troszeczkę za słodkie. Dlatego najlepiej komponuje się z gorzką kawa lub herbatą.