Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry jajeczne

Opis wykonania

Pyszne i proste danie rodem z Indii, potrawa dla wegetarian ( i nie tylko ) z jajkiem w roli głównej. Aromatyczne i pełne smaku ;)

Jajka gotujemy na twardo, studzimy , obieramy i odkładamy na bok.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy kurkumę z ziarnami kolendry przez minutę, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek , chilli i imbir – smażymy 4 minuty. Do cebuli dodajemy pastę z tamaryndowca, sól i cukier – wlewamy wodę , mleko kokosowe , pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Jajka kroimy na połowę , dodajemy do sosu, posypujemy skórką z limonki i gotujemy kolejne 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i ewentualnie odrobiną cukru.
Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko posypane liśćmi świeżej kolendry : )