Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne i proste danie rodem z Indii, potrawa dla wegetarian ( i nie tylko ) z jajkiem w roli głównej. Aromatyczne i pełne smaku ;)

Składniki

4 szt. jajka
1 szt. papryczka chilli
1 łyżeczka nasiona kolendry
1/2 łyżeczka kurkuma
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 łyżeczka imbir świeży
1 łyżeczka pasta tamaryndowa
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka brązowy cukier
50 ml mleko kokosowe
50 ml woda
1 szt. pomidor
1 szt. limonka sok plus skórka

Opis wykonania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy , obieramy i odkładamy na bok. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy kurkumę z ziarnami kolendry przez minutę, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek , chilli i imbir – smażymy 4 minuty. Do cebuli dodajemy pastę z tamaryndowca, sól i cukier – wlewamy wodę , mleko kokosowe , pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Jajka kroimy na połowę , dodajemy do sosu, posypujemy skórką z limonki i gotujemy kolejne 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko posypane liśćmi świeżej kolendry : )
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych