Curry jajeczne
4 porcje
Średnie
Pyszne i proste danie rodem z Indii, potrawa dla wegetarian ( i nie tylko ) z jajkiem w roli głównej. Aromatyczne i pełne smaku ;)
Składniki
4 szt. jajka
1 szt. papryczka chilli
1 łyżeczka nasiona kolendry
1/2 łyżeczka kurkuma
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 łyżeczka imbir świeży
1 łyżeczka pasta tamaryndowa
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka brązowy cukier
50 ml mleko kokosowe
50 ml woda
1 szt. pomidor
1 szt. limonka sok plus skórka
Curry jajeczne
Curry jajeczne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy , obieramy i odkładamy na bok.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy kurkumę z ziarnami kolendry przez minutę, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek , chilli i imbir – smażymy 4 minuty. Do cebuli dodajemy pastę z tamaryndowca, sól i cukier – wlewamy wodę , mleko kokosowe , pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Jajka kroimy na połowę , dodajemy do sosu, posypujemy skórką z limonki i gotujemy kolejne 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i ewentualnie odrobiną cukru.
Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko posypane liśćmi świeżej kolendry : )
Komentarze