Baton bakaliowy
4 porcje
Średnie
Świeży, zdrowy, bezglutenowy i bez dodatku cukru batonik, który rozbudzi każde podniebienie.
Składniki
170 g orzechy włoskie
55 g migdały
130 g rodzynki
120 g daktyle
Baton bakaliowy
Baton bakaliowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Orzechy i migdały mielimy na proszek. Daktyle i rodzynki blendujemy – jeżeli sprzęt ma problem ze zmiksowaniem dodajemy ok 2 łyżek wody. Wszystko razem łączymy i dodajemy 2 łyżeczki kakao. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kawałki, z których formujemy batoniki ( do wygładzenia boków najlepiej użyć noża – masa jest kleista więc dobrze współpracuje). Układamy batoniki na folii spożywczej i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Komentarze