Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Batoniki muesli z mlekiem skondensowanym

Batoniki muesli z mlekiem skondensowanym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Batoniki muesli to świetna przekąska, która ekspresowo doda Ci energii.

Składniki

puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
300 g płatków owsianych
1/2 garść posiekanych orzechów włoskich
1/2 garść posiekanego słonecznika
1/2 garść posiekanych orzechów laskowych
1/2 garść posiekanych pestek dyni
1/2 garść suszonej żurawiny
1/2 garść suszonych moreli
2 łyżka siemienia lnianego
2 łyżka sezamu

Opis wykonania

Pożywne, pełne energii i zdrowe. Batoniki warto mieć zawsze pod ręką ponieważ szybko zaspokoją nagły głód.

Opis przygotowania

Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na max. 5 minut, by wchłonęły wodę. Równocześnie zalej zimną wodą orzechy. W misce wymieszaj pozostałe składniki. W rondelku podgrzej (ale nie zagotuj!) mleko skondensowane. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 130°C. Wlej ciepłe mleko do suchych składników, dodaj owoce i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw na kilka minut, by płatki nasiąkły mlekiem. Na koniec dodaj orzechy. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Masę piecz przez około 10-15 minut. Kiedy upieczona masa wystygnie, pokrój ją na batoniki

TIP

Masa nie może być zbyt sucha, ponieważ w innym wypadku całość się spali i będzie się rozpadać.
Żurawinę i morele możesz zamienić na inne dowolne suszone owoce.
Amatorzy słodkości mogą dodać do batoników kawałki gorzkiej lub deserowej czekolady oraz łyżeczkę miodu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych