Batoniki muesli z mlekiem skondensowanym
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Batoniki muesli z mlekiem skondensowanym
Batoniki muesli z mlekiem skondensowanym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pożywne, pełne energii i zdrowe. Batoniki warto mieć zawsze pod ręką ponieważ szybko zaspokoją nagły głód.
Opis przygotowania
Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na max. 5 minut, by wchłonęły wodę. Równocześnie zalej zimną wodą orzechy. W misce wymieszaj pozostałe składniki. W rondelku podgrzej (ale nie zagotuj!) mleko skondensowane. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 130°C. Wlej ciepłe mleko do suchych składników, dodaj owoce i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw na kilka minut, by płatki nasiąkły mlekiem. Na koniec dodaj orzechy. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę piecz przez około 10-15 minut. Kiedy upieczona masa wystygnie, pokrój ją na batoniki.
TIP
Masa nie może być zbyt sucha, ponieważ w innym wypadku całość się spali i będzie się rozpadać.
Żurawinę i morele możesz zamienić na inne dowolne suszone owoce.
Amatorzy słodkości mogą dodać do batoników kawałki gorzkiej lub deserowej czekolady oraz łyżeczkę miodu.
Komentarze