Batoniki owsiane
4 porcje
75 min
Łatwe
Pyszne i domowe batoniki owsiane! Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a po godzinie chłodzenia możemy cieszyć się smakiem domowych batoników.
Składniki
2 szklanka płatki owsiane
0,5 szklanka ziarna słonecznika, ziarna dyni
0,5 szklanka suszone owoce (wiśnie, morele)
2 łyżka masło
4 łyżka miód
Batoniki owsiane
Batoniki owsiane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy, zalewamy gorącym syropem, mieszamy łyżką. Ciepłą mieszankę ugniatamy ręką, by syrop dobrze zmieszał się z płatkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy owsiankę mieszaną i mocno dociskamy i formujemy prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 60 minut, gdy masa stężeje kroimy batoniki.
Komentarze