Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bezglutenowe pierogi z wędzonym serem i ziołami

Bezglutenowe pierogi z wędzonym serem i ziołami
Ilośc porcji

25 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bezglutenowe pierogi z wędzonym serem i ziołami to szybki pomysł na obiad bez mięsa.

Składniki

300 g - mąki kukurydzianej
50 g - skrobi ziemniaczanej
300 ml - wody
2 szt. - jajek
2 łyżki - oliwy
1/4 łyżeczki - soli
1 łyżka - masła
Farsz:
400 g - twarogu wędzonego
1 łyżka - tymianku świeżego i posiekanego
1 łyżka - oliwy z oliwek
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
95.4 kcal
Tłuszcz
3.8 g
Węglowodany
11 g
Błonnik
4.3 g
Białko
0.9 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Wędzony twaróg wymieszaj z tymiankiem i dopraw do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

W garnku zagotuj 300 ml wody z oliwą i solą, mieszając energicznie, dodaj połowę mąki kukurydzianej, masa powinna zgęstnieć, odstaw do lekkiego ostudzenia.

Krok 2

Do przestudzonej masy dodaj jajka, resztę mąki kukurydzianej i całość mąki ziemniaczanej.

Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym do momentu powstania gładkiej oraz elastycznej masy. Masę na pierogi podziel na 4 części, wałkuj na ulubioną grubość, podsypuj dodatkową mąką kukurydzianą. Wykrawaj kółka i faszeruj nadzieniem z wędzonego twarogu.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj do momentu wypłynięcia.

Ciepłe pierogi posyp kawałkami świeżego masła.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre pierogi, zrobię jeszcze raz!
bsylvia
Bardzo dobra propozycja na pierogi, polecam!
Ewusia1222
Pyszne pierożki - polecam :)