Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bezglutenowe pierogi z wędzonym serem i ziołami

Bezglutenowe pierogi z wędzonym serem i ziołami
Ilośc porcji

25 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bezglutenowe pierogi z wędzonym serem i ziołami to szybki pomysł na obiad bez mięsa.

Składniki

300 g - mąki kukurydzianej
50 g - skrobi ziemniaczanej
300 ml - wody
2 szt. - jajek
2 łyżki - oliwy
1/4 łyżeczki - soli
1 łyżka - masła
Farsz:
400 g - twarogu wędzonego
1 łyżka - tymianku świeżego i posiekanego
1 łyżka - oliwy z oliwek
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
95.4 kcal
Tłuszcz
3.8 g
Węglowodany
11 g
Błonnik
4.3 g
Białko
0.9 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Wędzony twaróg wymieszaj z tymiankiem i dopraw do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

W garnku zagotuj 300 ml wody z oliwą i solą, mieszając energicznie, dodaj połowę mąki kukurydzianej, masa powinna zgęstnieć, odstaw do lekkiego ostudzenia.

Krok 2

Do przestudzonej masy dodaj jajka, resztę mąki kukurydzianej i całość mąki ziemniaczanej.

Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym do momentu powstania gładkiej oraz elastycznej masy. Masę na pierogi podziel na 4 części, wałkuj na ulubioną grubość, podsypuj dodatkową mąką kukurydzianą. Wykrawaj kółka i faszeruj nadzieniem z wędzonego twarogu.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj do momentu wypłynięcia.

Ciepłe pierogi posyp kawałkami świeżego masła.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre pierogi, zrobię jeszcze raz!