Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Bibimbap to danie wywodzące się z kuchni azjatyckiej, a dokładniej koreańskiej. Jego głównymi składnikami są: ryż, wołowina, jajka oraz pasta wykonana z ostrych papryczek.

Składniki

1 szklanka - ryżu
250 g - wołowiny
1 szt. - marchewka
1 szt. - ogórka zielonego
100 g - kiełków fasoli mung
200 g - szpinaku
8 szt. - grzybów shitakie
2 szt. - jajek
- olej do smażenia
Sos/pasta:
2 łyżki - pasty gochujang
1 łyżka - cukru
4 łyżki - wody
4 łyżki - sosu sojowego
4 łyżki - oleju sezamowego
3 ząbki - czosnku

Opis wykonania

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami. Marchew obierz, pokrój na słupki i lekko podsmaż z odrobiną soli na rozgrzanej na płycie grzewczej patelni. Ogórka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w słupki.

Krok 2

Szpinak zalej wrzątkiem, odsącz na sitku, pokrój drobno. Kiełki zalej wrzątkiem, wrzuć na sitko, następnie polej zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Grzyby shitake zalej gorącą wodą i poczekaj, aż zmiękną. W dalszej kolejności usuń nożem nóżki i pokrój je w cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę oleju, dodaj grzyby i szczyptę soli. Smaż 3 minuty do lekkiego zarumienienia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Składniki sosu/pasty przełóż do miski, dokładnie wymieszaj. Wołowinę pokrój na paski, podsmaż na patelni z olejem, dodaj 2 łyżki sosu, wymieszaj i chwilę smaż. Szczypiorek drobno pokrój. Jajka usmaż na oleju. W większej misce ułóż ciepły ryż, a na wierzchu wszystkie przygotowane składniki bibimbap. Polej je sosem, na składnikach ułóż jajko sadzone. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych