Bibimbap
2 porcje
50 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Bibimbap
Bibimbap
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami. Marchew obierz, pokrój na słupki i lekko podsmaż z odrobiną soli na rozgrzanej na płycie grzewczej patelni. Ogórka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w słupki.
Szpinak zalej wrzątkiem, odsącz na sitku, pokrój drobno. Kiełki zalej wrzątkiem, wrzuć na sitko, następnie polej zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Grzyby shitake zalej gorącą wodą i poczekaj, aż zmiękną. W dalszej kolejności usuń nożem nóżki i pokrój je w cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę oleju, dodaj grzyby i szczyptę soli. Smaż 3 minuty do lekkiego zarumienienia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Składniki sosu/pasty przełóż do miski, dokładnie wymieszaj. Wołowinę pokrój na paski, podsmaż na patelni z olejem, dodaj 2 łyżki sosu, wymieszaj i chwilę smaż. Szczypiorek drobno pokrój. Jajka usmaż na oleju. W większej misce ułóż ciepły ryż, a na wierzchu wszystkie przygotowane składniki bibimbap. Polej je sosem, na składnikach ułóż jajko sadzone. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.
Komentarze