Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67 (Liczba ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Omlet hiszpański to sposób na szybkie danie, które możemy zjeść na obiad lub lunch. Zapieczony w piekarniku wychodzi zawsze i świetnie smakuje. Kto spróbuje na pewno się skusi na niego ponownie.

Składniki

2 szt. pomidor
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. cukinia
4 szt. jaja
1/2 szklanka mleko
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól

Opis wykonania

Ziemniaki gotujemy (idealne będą również ugotowane poprzedniego dnia). Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do podsmażonej cebulki. Chwilę smażymy, po czym dodajemy do nich nich plasterki ziemniaków. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy je do reszty warzyw i chwilę podsmażamy. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jaja ubijamy z mlekiem. Dodajemy do nich sól i pieprz. Warzywa zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) do momentu "zcięcia" się wierzchu. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości omleta.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.67, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Musi być pysznie Kocham ziemniaki i wkrótce wypróbuję
Lalaxo
Dzisiaj u nas na śniadanie. Było pysznie!