Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Omlet hiszpański to sposób na szybkie danie, które możemy zjeść na obiad lub lunch. Zapieczony w piekarniku wychodzi zawsze i świetnie smakuje. Kto spróbuje na pewno się skusi na niego ponownie.

Składniki

2 szt. pomidor
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. cukinia
4 szt. jaja
1/2 szklanka mleko
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól

Opis wykonania

Ziemniaki gotujemy (idealne będą również ugotowane poprzedniego dnia). Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do podsmażonej cebulki. Chwilę smażymy, po czym dodajemy do nich nich plasterki ziemniaków. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy je do reszty warzyw i chwilę podsmażamy. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jaja ubijamy z mlekiem. Dodajemy do nich sól i pieprz. Warzywa zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) do momentu "zcięcia" się wierzchu. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości omleta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych