Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Omlet hiszpański z ziemniakami

Opis wykonania

Omlet hiszpański to sposób na szybkie danie, które możemy zjeść na obiad lub lunch. Zapieczony w piekarniku wychodzi zawsze i świetnie smakuje. Kto spróbuje na pewno się skusi na niego ponownie.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Ziemniaki gotujemy (idealne będą również ugotowane poprzedniego dnia). Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do podsmażonej cebulki. Chwilę smażymy, po czym dodajemy do nich nich plasterki ziemniaków. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy je do reszty warzyw i chwilę podsmażamy. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jaja ubijamy z mlekiem. Dodajemy do nich sól i pieprz. Warzywa zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) do momentu "zcięcia" się wierzchu. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości omleta.