Brokuły zapiekane z serem
4 porcje
Średnie
Brokuły zapiekane z twarożkiem. Ser biały i zielone warzywa to idealne połączenie, Wszystko zapieczone, gorące i gotowe do spożycia!
Składniki
500 g brokułów świeżych lub mrożonych
4-6 łyżka wywaru warzywnego
Sos:
białka
żółtka
1/4 l śmietany
100 g twarożku
sól
pieprz
nieco gałki muszkatołowej
Brokuły zapiekane z serem
Brokuły zapiekane z serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyć świeże brokuły. Włożyć do wywaru warzywnego i zagotować w podany sposób. Ubić białko. Żółtko, kwaśną śmietanę i twarożek dobrze wymieszać i doprawić. Ciągle mieszając ostrożnie dodać masę żółtkowo-serową. Lekko natłuścić formę sufletową. Po odsączeniu włożyć brokuły do formy sufletowej. Zalać masą białkową i gotować w podany sposób. Sposób nastawiania: Zagotowanie brokułów: mikrofalówka 600 W, 10-12 minut. Gotowanie: griII z cyrkulacją powietrza oraz mikrofalówka 600 W, 10-15 minut. Wariant: zamiast brokułów można przyrządzić również kalafior.
Komentarze