Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Brokuły zapiekane z twarożkiem. Ser biały i zielone warzywa to idealne połączenie, Wszystko zapieczone, gorące i gotowe do spożycia!

Składniki

500 g brokułów świeżych lub mrożonych
4-6 łyżka wywaru warzywnego
Sos:
białka
żółtka
1/4 l śmietany
100 g twarożku
sól
pieprz
nieco gałki muszkatołowej

Opis wykonania

Umyć świeże brokuły. Włożyć do wywaru warzywnego i zagotować w podany sposób. Ubić białko. Żółtko, kwaśną śmietanę i twarożek dobrze wymieszać i doprawić. Ciągle mieszając ostrożnie dodać masę żółtkowo-serową. Lekko natłuścić formę sufletową. Po odsączeniu włożyć brokuły do formy sufletowej. Zalać masą białkową i gotować w podany sposób. Sposób nastawiania: Zagotowanie brokułów: mikrofalówka 600 W, 10-12 minut. Gotowanie: griII z cyrkulacją powietrza oraz mikrofalówka 600 W, 10-15 minut. Wariant: zamiast brokułów można przyrządzić również kalafior.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Brokułki jako dodatek do dania super
gwiola
Bardzo szybka przekąska