Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z miso

Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z miso
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z dodatkiem miso to alternatywa dla tych, którym znudziły się płatki owsiane, kasza jaglana i kanapki :).

Składniki

1/2 szklanka posiekane orzechy włoskie
400 ml mleko kokosowe
2 łyżka gorzkie kakao
1/2 łyżeczka chilli w płatkach
1/2 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka jasne miso
1 łyżka ekstrakt z wanilii
200 g suszone śliwki
250 ml woda
1 szklanka kasza gryczana

Opis wykonania

Kaszę przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź. Śliwki namocz w mleku tak, żeby były przykryte.

Wystudzoną kaszę przełóż do blendera, dodaj resztę składników (poza orzechami włoskimi) i zmiksuj na gładka masę. Gęstość budyniu reguluj ilością dodanego mleka lub wody. To samo dotyczy miso - jeśli wolisz nieco więcej słonawego posmaku zwiększ ilość miso według własnego uznania.

Gotowy budyń przekładaj do misek, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj owocami, które lubisz.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych