Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z miso

4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z miso
Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z miso
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź. Śliwki namocz w mleku tak, żeby były przykryte.
Wystudzoną kaszę przełóż do blendera, dodaj resztę składników (poza orzechami włoskimi) i zmiksuj na gładka masę. Gęstość budyniu reguluj ilością dodanego mleka lub wody. To samo dotyczy miso - jeśli wolisz nieco więcej słonawego posmaku zwiększ ilość miso według własnego uznania.
Gotowy budyń przekładaj do misek, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj owocami, które lubisz.
Komentarze