Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z miso

Opis wykonania

Budyń z kaszy gryczanej i suszonych śliwek z dodatkiem miso to alternatywa dla tych, którym znudziły się płatki owsiane, kasza jaglana i kanapki :).

1. Kaszę przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź. 2. Śliwki namocz w mleku tak, żeby były przykryte. 3. Wystudzoną kaszę przełóż do blendera, dodaj resztę składników (poza orzechami włoskimi) i zmiksuj na gładka masę. Gęstość budyniu reguluj ilością dodanego mleka lub wody (jedni przecież wolą gęstszy, inni rzadszy budyń). To samo dotyczy miso - jeśli wolisz nieco więcej słonawego posmaku zwiększ ilość miso według własnego uznania, 4. Gotowy budyń przekładaj do misek, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj owocami, które lubisz.