Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Budyń z kaszy jaglanej z owocami i migdałami

Budyń z kaszy jaglanej z owocami i migdałami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Budyń z kaszy jaglanej z owocami i migdałami to zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych deserów. Połączenie delikatnej kaszy jaglanej z soczystymi owocami i chrupiącymi migdałami tworzy doskonałą harmonię smaków i tekstur. Idealny dla każdego, nawet jako deser dla niemowlaka!

Składniki

1/3 szklanki - kaszy jaglanej
1 szklanka - wody
1 szklanka - mleka krowiego
3 łyżeczki - cukru trzcinowego
- jabłka lub inne ulubione owoce
1/3 szklanki - płatków migdałów

Opis wykonania

Jak zrobić budyń jaglany? Sekret kryje się w wyjątkowych dodatkach: świeże lub suszone owoce takie jak jagody, truskawki, banany, jabłka czy też morele dodadzą słodyczy i świeżości, zaś orzechy i nasiona nadają przyjemnej chrupkości.

Kaszę gotujemy w wodzie na małym ogniu pod przykrywką aż będzie miękka (ok. 10-15 minut).

Następnie do kaszy dolewamy mleko, zagotowujemy, dodajemy cukier trzcinowy i całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Budyń jaglany na mleku kokosowym, mleku krowim lub napoju migdałowym ma dodatkowe walory smakowe, dlatego warto eksperymentować i wybrać swoją ulubioną wersję.

Sprawdź: Blendery Bosch

Jabłka lub inne ulubione owoce obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i dusimy na małym ogniu pod pokrywką aż staną się miękkie. Migdały prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.

Do miseczek nakładamy budyń jaglany, trochę uduszonych jabłek i posypujemy przyprażonymi migdałami.

Budyń jaglany dla niemowlaka można przygotować na bazie mleka modyfikowanego, a owoce zblendować przed podaniem. Taki budyń z płatków jaglanych jest idealny jako wprowadzenie do stałych pokarmów dla niemowląt. Jest łatwy do zrobienia, lekkostrawny i można go dostosować do wieku i preferencji żywieniowych dziecka.

Budyń jaglany czekoladowy to zdrowa i smakowita alternatywa dla tradycyjnych deserów. Jest to pożywny, wegański budyń, który łączy w sobie naturalną słodycz kaszy jaglanej z bogatym, głębokim smakiem kakao lub czekolady. Przyrządzony bez dodatku białego cukru stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o zdrową dietę, a jednocześnie poszukujących czegoś słodkiego. Do masy zamiast owoców dodaje się kakao lub rozpuszczoną czekoladę, co nadaje deserowi intensywny, czekoladowy smak.

Podanie

Budyń jaglany można podawać na różne sposoby: jako samodzielny deser, z dodatkiem świeżych owoców, orzechów, kokosu czy też jako nadzienie do czekoladowych tart i ciast. To wszechstronny deser, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych, będąc jednocześnie zdrową i pożywną przekąską.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
szybki i smaczny deser
Ewusia1222
Pyszny budyń
HomemadeChef
pyszny deser
Lalaxo
smak dzieciństwa, moje dzieci również bardzo chetnie zajadają
Ila
Bardzo smaczne
EBigaa
Świetny przepis !!
Lalaxo
Bardzo lubię takie budynie.
yummyyum
Budyń wykorzystałam do bułeczek. Jest przepyszny