Domowy budyń
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Kremowy budyń o cudownym waniliowym aromacie bez dodatku sztucznych substancji. W Akademii Smaku pokażę jak zrobić taki budyń w domu. To nic trudnego!
Składniki
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilia z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
419.5 kcal
Tłuszcz
13.7 g
Węglowodany
61.3 g
Błonnik
11.8 g
Białko
0.3 g
Sól
0.4 g
Domowy budyń
Domowy budyń
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połowę mleka (250 ml) podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej. Drugą część mleka wymieszaj z mąką i cukrem.
Do mleka, mąki i cukru dodaj żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Wlewaj do gorącego mleka, cały czas podgrzewając i cały czas mieszając rózgą kuchenną. Mieszaj do momentu, aż zgęstnieje.
Komentarze