Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła. Sprawdzą się jako szybki deser lub przekąska do kawy.

Składniki

Zaczyn drożdżowy
łyżki mąki
łyżki mleka
25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
450 g mąki pszennej
225 ml mleka
70 g masła
80 g cukru
jajko
Nadzienie
300 g rabarbaru
75 g cukru
50 ml wody
łyżki galaretki truskawkowej
Kruszonka
80 g mąki pszennej
masła
4 łyżka łyżki cukru
Dodatkowo
jajko

Opis wykonania

Nadzienie: Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury. Zaczyn drożdżowy Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto właściwe Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda G
Bardzo dobre drożdżówki, nigdy wcześniej nie robiłam z rabarbarem. Kwaskowy rabarbar bardzo fajnie komponuje się ze słodką kruszonką.
Magda G
Farsz zrobiłam bez galaretki. Po podprażeniu uzyskał żelową konsystencję, nawet nie odlewałam soku więc nie widziałam potrzeby zagęszczenia. Nadzienie było w sam raz, myślę że z galaretką byłoby za gęste, ja takiego nie chciałam jednak to już kwestia co kto lubi.
Testerka84
Dzieci uwielbiają drozdzowki
Aleksandra J
Pyszne 😊