Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
To jeden z najbardziej klasycznych włoskich przepisów na makaron. Pochodzi z regionu Lazio, w którym znajduje się Rzym. Jak przygotować cacio a pepe?

Składniki

250 g makaron spaghetti lub bucatini
1 szczypta soli
100 g sera pecorino romano, drobno startego
2 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
631 kcal
Tłuszcz
18.2 g
Węglowodany
85 g
Błonnik
31.7 g
Białko
7.8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Makaron ugotuj na płycie grzewczej w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Na gorącą patelnię wsyp pieprz i praż ok. 2–3 minut do uzyskania mocnego pieprzowego aromatu, odstaw na bok.

Krok 2

Zetrzyj ser – by zrobić to ekspresowo – użyj do tego blendera. Do startego sera dodaj 3–4 łyżki wody z gotującego się makaronu, wymieszaj na jednolitą masę.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podanie:

Na patelnię z pieprzem przełóż makaron, dodaj masę z sera, całość dobrze wymieszaj, dodatkowo potrząsając patelnią. Makaron powinien być pokryty sosem.

Makaron wyłóż na talerze, posyp dodatkowym pieprzem, podawaj jak najszybciej.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych