Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cacio e pepe

Opis wykonania

To jeden z najbardziej klasycznych włoskich przepisów na makaron. Pochodzi z regionu Lazio, w którym znajduje się Rzym. Jak przygotować cacio a pepe?

Cacio e pepe  - krok 1

Przygotowanie:

Makaron ugotuj na płycie grzewczej w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Na gorącą patelnię wsyp pieprz i praż ok. 2–3 minut do uzyskania mocnego pieprzowego aromatu, odstaw na bok.

Cacio e pepe  - krok 2

Zetrzyj ser – by zrobić to ekspresowo – użyj do tego blendera. Do startego sera dodaj 3–4 łyżki wody z gotującego się makaronu, wymieszaj na jednolitą masę.

Cacio e pepe  - krok 3

Podanie:

Na patelnię z pieprzem przełóż makaron, dodaj masę z sera, całość dobrze wymieszaj, dodatkowo potrząsając patelnią. Makaron powinien być pokryty sosem.

Makaron wyłóż na talerze, posyp dodatkowym pieprzem, podawaj jak najszybciej.

Bosch do kuchni