Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chlebek bananowy

Opis wykonania

Najprostszy na świcie chlebek bananowy, z produktów, które praktycznie zawsze mamy w domu! Sycący, idealny do kawy.

W dużej misce blendujemy nasze banany, z jajkiem. Po zblenowaniu ich na gładką masę dosypujemy suche składniki tj. szklankę mąki ryżowej, łyżeczkę cynamonu, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, słodzik (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie potrawy lubimy, oraz od tego na ile dojrzałych bananów użyliśmy. ja zazwyczaj dosypuję około 4 łyżeczek erytyrolu) oraz kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego. Całość jeszcze raz blendujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą i gęstą masę. Do tak przygotowanej masy dosypujemy garść rodzynek i mieszamy przy użyciu łyżki. Masę przedkładamy do małej keksówki. Na wierzch możemy dać kilka rodzynek, dla ładnego efektu wizualnego. Keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- jeżeli patyczek wychodzi suchy a góra ładnie nam zbrązowiała śmiało możemy wyjąć chlebek z piekarnika. Czekamy aż ostygnie i GOTOWE. Chlebek smakuje trochę jak ciasto i jest sycący. Idealnie nadaje się do kawy w trakcie pracy zamiast niezdrowych kupnych ciasteczek, czy batoników.