Chłodnik z selera naciowego
9 porcje
60 min
Łatwe
Z dodatkiem słodkiego jabłka po prostu pyszna zupka na upalne letnie dni.Polecam.
Składniki
500g selera naciowego
2 średnie słodkie jabłka
2 cebule
50ml. oleju rzepakowego
3l. wywaru drobiowego
200ml. śmietany 18%
pomidorki koktajlowe do dekoracji
sól morska,świeżo zmielony pieprz
Chłodnik z selera naciowego
Chłodnik z selera naciowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Seler naciowy przebierz,oczyść z końcówek,pokrój na mniejsze kawałki,listki posiekaj.Cebulę obierz pokrój w piórka.W garnku rozgrzej olej.Wrzuć seler i cebulę,podsmaż 10min. na średnim ogniu,dodaj pokrojone obrane jabłka,zalej wywarem.Gotuj 15min,aż seler będzie miękki,wyłącz płomień,wlej śmietanę,zmiksuj blenderem na gładki krem.Dopraw do smaku,wrzuć posiekaną natkę.Odstaw w chłodne miejsce,aż ostygnie,a następnie włóż do lodówki mocno schłódź.Chłodnik rozlej do miseczek,podawaj z łodyżkami selera i pomidorkami .SMACZNEGO.
Komentarze