Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chłopski garnek z kapustą i ziemniakami

Chłopski garnek z kapustą i ziemniakami
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 9)


Niewątpliwą zaletą chłopskiego garnka jest fakt, iż jest to łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. W naszym wydaniu jest to połączenie ziemniaków, kapusty i kiełbasy, choć przepis możesz modyfikować według uznania, dodając do potrawy m.in.: marchewkę, pieczarki, boczek czy cukinię.

Składniki

400 ml - passaty pomidorowej
300 g - ziemniaków
300 g - białej kapusty
250 g - kiełbasy
1 łyżka - oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka - ostrej papryki
1 szt. - cebuli
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1 łyżeczka - majeranku suszonego
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
197.2 kcal
Tłuszcz
10.2 g
Węglowodany
15.1 g
Błonnik
10.1 g
Białko
2.4 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na większe kawałki. Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój na plastry. Cebulę drobno posiekaj. Kapustę pokrój na kawałki.

Krok 2

Na głębszą (dużą) rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj oliwę, cebulę oraz kiełbasę, ostrą paprykę, słodką paprykę, majeranek i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki i smaż przez chwilę, po czym dodaj kapustę. Składniki smaż jeszcze chwilę, a w kolejnym kroku zalej passatą pomidorową oraz dopraw solą i pieprzem. Całość duś do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Danie serwuj posypane natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 9
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
damian
Pyszne i pożywne! Idealne na kolacje. Prawdziwy chłopski garnek z dużą ilością kalorii.
Olga
Pyszne danie, jednogarnkowe. Mężowi bardzo smakowało. Mi się przyjemnie gotowało, bo ubrudziłam mało naczyń :) polecam.
Maja
Kto pisze te przepisy. Ziemniaki w jednym garnku z kapustą nigdy nie zmiękną.
Aleksandra Jędraszczyk
Ziemniaki nie zmiękną w kiszonej kapuście, w zwykłej białej jak najbardziej zmiękną. To kwas jest problemem, nie samo warzywo. Obawiałam się trochę, że tylko 400 ml passaty, to będzie za mało, ale okazało się być ok. Ja musiałam gotować do miękkości 40 minut. Wyszło mi trochę pikantne, ale jest spoko.