Chłopski garnek z kapustą i ziemniakami
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Niewątpliwą zaletą chłopskiego garnka jest fakt, iż jest to łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. W naszym wydaniu jest to połączenie ziemniaków, kapusty i kiełbasy, choć przepis możesz modyfikować według uznania, dodając do potrawy m.in.: marchewkę, pieczarki, boczek czy cukinię.
Składniki
400 ml - passaty pomidorowej
300 g - ziemniaków
300 g - białej kapusty
250 g - kiełbasy
1 łyżka - oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka - ostrej papryki
1 szt. - cebuli
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1 łyżeczka - majeranku suszonego
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
Chłopski garnek z kapustą i ziemniakami
Chłopski garnek z kapustą i ziemniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz i pokrój na większe kawałki. Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój na plastry. Cebulę drobno posiekaj. Kapustę pokrój na kawałki.
Na głębszą (dużą) rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj oliwę, cebulę oraz kiełbasę, ostrą paprykę, słodką paprykę, majeranek i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki i smaż przez chwilę, po czym dodaj kapustę. Składniki smaż jeszcze chwilę, a w kolejnym kroku zalej passatą pomidorową oraz dopraw solą i pieprzem. Całość duś do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Danie serwuj posypane natką pietruszki.
Komentarze