Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Chrupiąca przekąska. Idealna do „przekąszenia” w trakcie piłkarskich emocji.
Składniki
400 g skrzydełek z kurczaka
1 l wody
100 g soli
marynata
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczka imbiru mielonego
2 szt. ząbków czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczka chili
1 łyżeczka oleju
sos
2 szt. cebuli
2 szt. ząbków czosnku
4 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżka masła
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 szczypta imbiru
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
Chrupiące skrzydełka w sosie buffalo
Chrupiące skrzydełka w sosie buffalo
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Solanka
- Na samym początku przygotuj solankę.
- W litrze zimnej wody rozpuść 100 gram soli.
- Skrzydełka umyj podziel i zamocz w solance na 12 godzin.
- Dzięki temu mięso biedzie soczyste i delikatne.
Marynata
- W misce wymieszaj słodką paprykę, oregano, pieprz, imbir mielony, chili, wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Dodaj olej.
- Wymieszaj wszystko na jednolitą gęsta masę i włóż osuszone skrzydełka które wcześniej spędziły 12 godzin w solance.
- Skrzydełka powinny się marynować co najmniej 4 godziny. Dla jak lepszego smaku najlepiej smażyć je na następny dzień.
Sos Buffalo
- Do garnka dodaj masło, posiekany czosnek i cebulkę.
- Smaż na wolnym ogniu, żeby masło się nie przypaliło, a cebulka nie zmieniła swojego koloru.
- Po upływie 5 minut dodaj wędzoną paprykę, imbir, przecier pomidorowy, wodę sok z cytryny i cukier.
- Duś na wolnym ogniu aż cebulka będzie miękka, a woda odparuje.
- Czynność ta nie powinna Ci zająć dłużej niż 10 minut.
- Kiedy sos jest już gotowy przełóż go do blendera, dodaj majonez i zmiel na gładką masę. Możesz doprawić go cukrem i sokiem z cytryny – wszystko zależy od Twoich upodobań.
- Sos do skrzydełek powinien być słodko-kwaśny i lekko pikantny.
- Sos jest już gotowy, więc możemy przejść do smażenia naszych przysmaków. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i obtaczamy je w mące z dodatkiem papryki i soli.
- Następnie smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni przez 7-8 minut, aż będą złote.
- Ważne jest, aby temperatura nie była zbyt wysoka.
- Skrzydełka maja kości, więc mięso dochodzi do siebie dłużej niż np. z piersi kurczaka.
- Skrzydełka odsączamy na papierowym ręczniku i nożem sprawdzamy czy jest gotowe.
- Jeżeli skrzydełka jeszcze się nie upiekły, to wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 8 minut.
- Gotowe skrzydełka obtaczamy w sosie i serwujemy.
Komentarze