Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo

Opis wykonania

Chrupiąca przekąska. Idealna do „przekąszenia” w trakcie piłkarskich emocji.

Solanka



  1. Na samym początku przygotuj solankę.

  2. W litrze zimnej wody rozpuść 100 gram soli.

  3. Skrzydełka umyj podziel i zamocz w solance na 12 godzin.

  4. Dzięki temu mięso biedzie soczyste i delikatne.

Marynata



  1. W misce wymieszaj słodką paprykę, oregano, pieprz, imbir mielony, chili, wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Dodaj olej.

  2. Wymieszaj wszystko na jednolitą gęsta masę i włóż osuszone skrzydełka które wcześniej spędziły 12 godzin w solance.

  3. Skrzydełka powinny się marynować co najmniej 4 godziny. Dla jak lepszego smaku najlepiej smażyć je na następny dzień.

Sos Buffalo



  1. Do garnka dodaj masło, posiekany czosnek i cebulkę.

  2. Smaż na wolnym ogniu, żeby masło się nie przypaliło, a cebulka nie zmieniła swojego koloru.

  3. Po upływie 5 minut dodaj wędzoną paprykę, imbir, przecier pomidorowy, wodę sok z cytryny i cukier.

  4. Duś na wolnym ogniu aż cebulka będzie miękka, a woda odparuje.

  5. Czynność ta nie powinna Ci zająć dłużej niż 10 minut.

  6. Kiedy sos jest już gotowy przełóż go do blendera, dodaj majonez i zmiel na gładką masę. Możesz doprawić go cukrem i sokiem z cytryny – wszystko zależy od Twoich upodobań.

  7. Sos do skrzydełek powinien być słodko-kwaśny i lekko pikantny.

  8. Sos jest już gotowy, więc możemy przejść do smażenia naszych przysmaków. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i obtaczamy je w mące z dodatkiem papryki i soli.

  9. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni przez 7-8 minut, aż będą złote.

  10. Ważne jest, aby temperatura nie była zbyt wysoka.

  11. Skrzydełka maja kości, więc mięso dochodzi do siebie dłużej niż np. z piersi kurczaka.

  12. Skrzydełka odsączamy na papierowym ręczniku i nożem sprawdzamy czy jest gotowe.

  13. Jeżeli skrzydełka jeszcze się nie upiekły, to wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 8 minut.

  14. Gotowe skrzydełka obtaczamy w sosie i serwujemy.