Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo

Chrupiące skrzydełka w sosie buffalo
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Chrupiąca przekąska. Idealna do „przekąszenia” w trakcie piłkarskich emocji.

Składniki

400 g skrzydełek z kurczaka
1 l wody
100 g soli
marynata
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczka imbiru mielonego
2 szt. ząbków czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczka chili
1 łyżeczka oleju
sos
2 szt. cebuli
2 szt. ząbków czosnku
4 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżka masła
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 szczypta imbiru
100 ml wody
1 łyżeczka cukru

Opis wykonania

Solanka

  1. Na samym początku przygotuj solankę.
  2. W litrze zimnej wody rozpuść 100 gram soli.
  3. Skrzydełka umyj podziel i zamocz w solance na 12 godzin.
  4. Dzięki temu mięso biedzie soczyste i delikatne.

Marynata

  1. W misce wymieszaj słodką paprykę, oregano, pieprz, imbir mielony, chili, wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Dodaj olej.
  2. Wymieszaj wszystko na jednolitą gęsta masę i włóż osuszone skrzydełka które wcześniej spędziły 12 godzin w solance.
  3. Skrzydełka powinny się marynować co najmniej 4 godziny. Dla jak lepszego smaku najlepiej smażyć je na następny dzień.

Sos Buffalo

  1. Do garnka dodaj masło, posiekany czosnek i cebulkę.
  2. Smaż na wolnym ogniu, żeby masło się nie przypaliło, a cebulka nie zmieniła swojego koloru.
  3. Po upływie 5 minut dodaj wędzoną paprykę, imbir, przecier pomidorowy, wodę sok z cytryny i cukier.
  4. Duś na wolnym ogniu aż cebulka będzie miękka, a woda odparuje.
  5. Czynność ta nie powinna Ci zająć dłużej niż 10 minut.
  6. Kiedy sos jest już gotowy przełóż go do blendera, dodaj majonez i zmiel na gładką masę. Możesz doprawić go cukrem i sokiem z cytryny – wszystko zależy od Twoich upodobań.
  7. Sos do skrzydełek powinien być słodko-kwaśny i lekko pikantny.
  8. Sos jest już gotowy, więc możemy przejść do smażenia naszych przysmaków. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i obtaczamy je w mące z dodatkiem papryki i soli.
  9. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni przez 7-8 minut, aż będą złote.
  10. Ważne jest, aby temperatura nie była zbyt wysoka.
  11. Skrzydełka maja kości, więc mięso dochodzi do siebie dłużej niż np. z piersi kurczaka.
  12. Skrzydełka odsączamy na papierowym ręczniku i nożem sprawdzamy czy jest gotowe.
  13. Jeżeli skrzydełka jeszcze się nie upiekły, to wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 8 minut.
  14. Gotowe skrzydełka obtaczamy w sosie i serwujemy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Ten pikantny smak mniam