Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo

Chrupiące skrzydełka w sosie buffalo
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Chrupiąca przekąska. Idealna do „przekąszenia” w trakcie piłkarskich emocji.

Składniki

400 g skrzydełek z kurczaka
1 l wody
100 g soli
marynata
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczka imbiru mielonego
2 szt. ząbków czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczka chili
1 łyżeczka oleju
sos
2 szt. cebuli
2 szt. ząbków czosnku
4 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżka masła
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 szczypta imbiru
100 ml wody
1 łyżeczka cukru

Opis wykonania

Solanka

  1. Na samym początku przygotuj solankę.
  2. W litrze zimnej wody rozpuść 100 gram soli.
  3. Skrzydełka umyj podziel i zamocz w solance na 12 godzin.
  4. Dzięki temu mięso biedzie soczyste i delikatne.

Marynata

  1. W misce wymieszaj słodką paprykę, oregano, pieprz, imbir mielony, chili, wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Dodaj olej.
  2. Wymieszaj wszystko na jednolitą gęsta masę i włóż osuszone skrzydełka które wcześniej spędziły 12 godzin w solance.
  3. Skrzydełka powinny się marynować co najmniej 4 godziny. Dla jak lepszego smaku najlepiej smażyć je na następny dzień.

Sos Buffalo

  1. Do garnka dodaj masło, posiekany czosnek i cebulkę.
  2. Smaż na wolnym ogniu, żeby masło się nie przypaliło, a cebulka nie zmieniła swojego koloru.
  3. Po upływie 5 minut dodaj wędzoną paprykę, imbir, przecier pomidorowy, wodę sok z cytryny i cukier.
  4. Duś na wolnym ogniu aż cebulka będzie miękka, a woda odparuje.
  5. Czynność ta nie powinna Ci zająć dłużej niż 10 minut.
  6. Kiedy sos jest już gotowy przełóż go do blendera, dodaj majonez i zmiel na gładką masę. Możesz doprawić go cukrem i sokiem z cytryny – wszystko zależy od Twoich upodobań.
  7. Sos do skrzydełek powinien być słodko-kwaśny i lekko pikantny.
  8. Sos jest już gotowy, więc możemy przejść do smażenia naszych przysmaków. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i obtaczamy je w mące z dodatkiem papryki i soli.
  9. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni przez 7-8 minut, aż będą złote.
  10. Ważne jest, aby temperatura nie była zbyt wysoka.
  11. Skrzydełka maja kości, więc mięso dochodzi do siebie dłużej niż np. z piersi kurczaka.
  12. Skrzydełka odsączamy na papierowym ręczniku i nożem sprawdzamy czy jest gotowe.
  13. Jeżeli skrzydełka jeszcze się nie upiekły, to wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 8 minut.
  14. Gotowe skrzydełka obtaczamy w sosie i serwujemy.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Ten pikantny smak mniam