Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance

Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna, zdrowa FIT przekąska dla wymagających, w sam raz jako dietetyczne uzupełnienie obiadu.

Składniki

1 opakowanie świeżego jarmużu
Olej do głębokiego smażenia
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
1 garść chipsów z buraka
2 łyżki uprażonych orzeszków pini
2 łyżki kaparów
Ser twardy typu Feta owcza
2 kiszonego ogórki
Kilka łyżek maślanki

Opis wykonania

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekany w plasterki czosnek oraz jarmuż. Dodaj sok z cytryny i wino. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do miski.

Na głębokim oleju usmaż kawałki jarmużu, a następnie kapary, tak aby były chrupiące. Kiszone ogórki posiekaj w plastry i wymieszaj z duszonym jarmużem. Całość obsyp chrupkimi dodatkami oraz serem. Polej delikatnie maślanką.

Jarmuż to wyjątkowo smaczna kapusta ale czasem bywa gorzka. Najlepiej przed smażeniem zamroź lub sparz wrzątkiem. Liście jarmużu świetnie nadają się do kiszenia!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych