Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance

Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Pyszna, zdrowa FIT przekąska dla wymagających, w sam raz jako dietetyczne uzupełnienie obiadu.

Ze względu na swoje właściwości jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, a sposobów jego przyrządzenia jest naprawdę dużo. Smażony jarmuż z dodatkiem białego wina, chipsów z buraka i kaparów smakuje niesamowicie!



Opis przygotowania:



  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekany w plasterki czosnek oraz jarmuż.

  2. Dodaj sok z cytryny i wino. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do miski.

  3. Na głębokim oleju usmaż kawałki jarmżu, a następnie kapary, tak aby były chrupiące.

  4. Kiszone ogórki posiekaj w plastry i wymieszaj z duszonym jarmużem. Całość obsyp chrupkimi dodatkami oraz serem. Polej delikatnie maślanką.

TIP:



  • Jarmuż to wyjątkowo smaczna kapusta ale czasem bywa gorzka. Najlepiej przed smażeniem zamroź lub sparz wrzątkiem. Liście jarmużu świetnie nadają się do kiszenia!

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Lacha

Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?

 Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?