Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance
4 porcje
20 min
Łatwe
Pyszna, zdrowa FIT przekąska dla wymagających, w sam raz jako dietetyczne uzupełnienie obiadu.
Składniki
1 opakowanie świeżego jarmużu
Olej do głębokiego smażenia
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
1 garść chipsów z buraka
2 łyżki uprażonych orzeszków pini
2 łyżki kaparów
Ser twardy typu Feta owcza
2 kiszonego ogórki
Kilka łyżek maślanki
Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance
Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekany w plasterki czosnek oraz jarmuż. Dodaj sok z cytryny i wino. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do miski.
Na głębokim oleju usmaż kawałki jarmużu, a następnie kapary, tak aby były chrupiące. Kiszone ogórki posiekaj w plastry i wymieszaj z duszonym jarmużem. Całość obsyp chrupkimi dodatkami oraz serem. Polej delikatnie maślanką.
Jarmuż to wyjątkowo smaczna kapusta ale czasem bywa gorzka. Najlepiej przed smażeniem zamroź lub sparz wrzątkiem. Liście jarmużu świetnie nadają się do kiszenia!
Komentarze