Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance

Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Pyszna, zdrowa FIT przekąska dla wymagających, w sam raz jako dietetyczne uzupełnienie obiadu.

Ze względu na swoje właściwości jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, a sposobów jego przyrządzenia jest naprawdę dużo. Smażony jarmuż z dodatkiem białego wina, chipsów z buraka i kaparów smakuje niesamowicie!



Opis przygotowania:



  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekany w plasterki czosnek oraz jarmuż.

  2. Dodaj sok z cytryny i wino. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do miski.

  3. Na głębokim oleju usmaż kawałki jarmżu, a następnie kapary, tak aby były chrupiące.

  4. Kiszone ogórki posiekaj w plastry i wymieszaj z duszonym jarmużem. Całość obsyp chrupkimi dodatkami oraz serem. Polej delikatnie maślanką.

TIP:



  • Jarmuż to wyjątkowo smaczna kapusta ale czasem bywa gorzka. Najlepiej przed smażeniem zamroź lub sparz wrzątkiem. Liście jarmużu świetnie nadają się do kiszenia!

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena