Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance

4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance
Chrupiący jarmuż na winie i z sosem na maślance
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekany w plasterki czosnek oraz jarmuż. Dodaj sok z cytryny i wino. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż do miski.
Na głębokim oleju usmaż kawałki jarmużu, a następnie kapary, tak aby były chrupiące. Kiszone ogórki posiekaj w plastry i wymieszaj z duszonym jarmużem. Całość obsyp chrupkimi dodatkami oraz serem. Polej delikatnie maślanką.
Jarmuż to wyjątkowo smaczna kapusta ale czasem bywa gorzka. Najlepiej przed smażeniem zamroź lub sparz wrzątkiem. Liście jarmużu świetnie nadają się do kiszenia!
Komentarze