Chrust
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Chrust
Chrust
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka, kwaśną śmietanę, spirytus i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę, a następnie przez kilka minut obijamy je wałkiem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na 30 minut.
Rozwałkowujemy ciasto – bardzo cienko na grubość ok. 2 mm. Następnie kroimy je w prostokąty 3–4 cm na 12 cm. Każdy pasek nacinamy na środku wzdłuż na długość 5 cm i przewijamy przez nią koniec paska.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Smażymy na rozgrzanym na płycie grzewczej smalcu i przekładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze