Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Chrust, zwany także faworkami, to tradycyjne przysmaki. Od lat smażony był w polskich domach w okresie karnawału, ale również Wielkanocy. W Akademii Smaku zdradzam mistrzowski przepis na te pyszne, chrupiące przekąski.

Składniki

300 g - mąki
4 szt. - żółtek
1 szt. - jajka
100 ml - kwaśnej śmietany
30 ml - spirytusu
- cukier puder
- smalec do pieczenia

Opis wykonania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka, kwaśną śmietanę, spirytus i szczyptę soli. 

Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę, a następnie przez kilka minut obijamy je wałkiem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na 30 minut.

 

Rozwałkowujemy ciasto – bardzo cienko na grubość ok. 2 mm. Następnie kroimy je w prostokąty 3–4 cm na 12 cm. Każdy pasek nacinamy na środku wzdłuż na długość 5 cm i przewijamy przez nią koniec paska.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Smażymy na rozgrzanym na płycie grzewczej smalcu i przekładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Chrupiące faworki, córka kocha.
Anna U.
I zdjęcie do kompletu.
Babeczka
Na tłusty czwartek i Sylwestra zawsze goszczą u nas na stole
Babeczka
Pyszna sylwestrowa przekaska