Chrust
![Chrust](https://akademiasmaku.pl/storage/7666/conversions/chrusty-4839-single.webp)
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Chrust
Chrust
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9384/conversions/aNAfasR79WVhmo-thumb.webp)
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka, kwaśną śmietanę, spirytus i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę, a następnie przez kilka minut obijamy je wałkiem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na 30 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9385/conversions/eruSOLFcerdq4B-thumb.webp)
Rozwałkowujemy ciasto – bardzo cienko na grubość ok. 2 mm. Następnie kroimy je w prostokąty 3–4 cm na 12 cm. Każdy pasek nacinamy na środku wzdłuż na długość 5 cm i przewijamy przez nią koniec paska.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9386/conversions/w1TOokztYKGDgb-thumb.webp)
Smażymy na rozgrzanym na płycie grzewczej smalcu i przekładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze