Ciasteczka domowej roboty z konfiturą i bitą śmietaną
4 porcje
Średnie
Składniki
Ciasteczka domowej roboty z konfiturą i bitą śmietaną
Ciasteczka domowej roboty z konfiturą i bitą śmietaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bita śmietana: Dobrze schłodzić szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna. Dodać łyżeczkę olejku waniliowego. Ciasteczka: Białka ubić na bardzo sztywną pianę , dodać cukier puder i dokładnie wymieszać by powstała piękna błyszcząca piana.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać siejąc przez sitko mąkę. Gdy składniki się połączą małą łyżeczką wykładamy porcję ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując podłużne ciasteczka.Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnik na 15 min. Na upieczone ciastka wykładamy konfiturę morelową następnie bitą śmietanę , na drugą warstwę ciastek i bitej śmietany kiwi oraz winogron , całość posypać cynamonem i udekorować wedle uznania.
Komentarze