Ciastka z ciecierzycy
5 porcje
25 min
Łatwe
Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego) oraz błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Składniki
270 g ciecierzyca w puszce
3 łyżka masło orzechowe
2-3 łyżka miód/syrop z agawy
1 łyżeczka esencja waniliowa
1 szczypta sól
Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cieciorkę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym.
Wszystkie składniki (oprócz groszków/czekolady) zmiksować na gładką i jednolitą masę.
Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą.
Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.)
Piec około 15 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją.
Komentarze