Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z nadzieniem z cebuli i creme fraiche.

Składniki

głęboka blacha do pieczenia
Ciasto drożdżowe:
200 g żytniej mąki razowej
200 g mąki pszennej (typ 1050)
opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
150 ml ciepłej wody
125 ml oliwy z oliwek, wyciskanej na zimno
2 łyżeczka soli
tłuszcz do posmarowania blachy
Nadzienie:
1100 g obranej cebuli
4-5 łyżka oliwy z oliwek
200 g creme fraiche
125 ml śmietany
jajek
sól
pieprz świeżo mielony (z młynka)
1-2 łyżeczka kminku

Opis wykonania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić do wgłębienie. Drożdże i miód rozpuścić w 150 ml letniej wody. Wlać tę mieszankę we wgłębienie w mące i posypać odrobiną mąki. Olej z 2 łyżeczkami soli wlać na brzeg z mąki i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i rozwałkować. Posmarować tłuszczem głęboką blachę do pieczenia, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto i uformować mały brzeg. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Cebule poprzekrawać wzdłuż i pokroić w poprzek na plasterki. Włożyć do naczynia z oliwą. Przykryć, ustawić na ruszcie na wysokości 1 i poddusić, jak podano poniżej. Wielokrotnie zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Creme fraiche wymieszać ze śmietaną i jajami, dodać do cebuli i wszystko wymieszać. Dobrze przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszankę cebulowa wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować. Piec, jak podano poniżej. Podawać na ciepło.

Sposób nastawiania:

Duszenie cebuli: mikrofalówka 600 W, ok. 15 minut.
Pieczenie: .grzanie górne/dolne 190-210⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 25-30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych