Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto cebulowe

Opis wykonania

Ciasto z nadzieniem z cebuli i creme fraiche.

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić do wgłębienie. Drożdże i miód rozpuścić w 150 ml letniej wody. Wlać tę mieszankę we wgłębienie w mące i posypać odrobiną mąki. Olej z 2 łyżeczkami soli wlać na brzeg z mąki i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i rozwałkować. Posmarować tłuszczem głęboką blachę do pieczenia, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto i uformować mały brzeg. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Cebule poprzekrawać wzdłuż i pokroić w poprzek na plasterki. Włożyć do naczynia z oliwą. Przykryć, ustawić na ruszcie na wysokości 1 i poddusić, jak podano poniżej. Wielokrotnie zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Creme fraiche wymieszać ze śmietaną i jajami, dodać do cebuli i wszystko wymieszać. Dobrze przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszankę cebulowa wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować. Piec, jak podano poniżej. Podawać na ciepło.



Sposób nastawiania:



Duszenie cebuli: mikrofalówka 600 W, ok. 15 minut.

Pieczenie: .grzanie górne/dolne 190-210⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 25-30 minut.