Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gotowe ciasto jest soczyste i ma intensywny pomarańczowy kolor. Dodatkowo lustrzana polewa doda całemu deserowi wyrazu i elegancji.

Składniki

400 g dyni
250 g marchewki
1 jabłko
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
350 g białej czekolady
3/4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki żelatyny w proszku
barwnik spożywczy

Opis wykonania

Dynię, marchew oraz jabłko obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj.

Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj by w masie nie było grudek.

Ciasto piecz w 180 st. Celsjusza przez 45-50 minut do suchego patyczka.

Podczas pieczenia ciasta przygotuj polewę. Żelatynę zalej wodą tak, by przykryć jej powierzchnię. Czekoladę drobno posiekaj.

Cukier rozpuść w wodzie. Następnie dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i podgrzej.

Porada

Aby ciasto było bardziej puszyste możesz ubić pianę z białek lub całych jajek.



Bosh Logo
Bosh

Do ciepłej mieszanki dodaj żelatynę oraz czekoladę. Mieszaj do momentu ich rozpuszczenia.

Na koniec zmiksuj polewę blenderem i ostudź do temperatury około 30 st. Celsjusza, polej nią schłodzone ciasto i odstaw do lodówki by polewa zastygła.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych