Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gotowe ciasto jest soczyste i ma intensywny pomarańczowy kolor. Dodatkowo lustrzana polewa doda całemu deserowi wyrazu i elegancji.

Składniki

400 g dyni
250 g marchewki
1 jabłko
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
350 g białej czekolady
3/4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki żelatyny w proszku
barwnik spożywczy

Opis wykonania

Dynię, marchew oraz jabłko obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj.

Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj by w masie nie było grudek.

Ciasto piecz w 180 st. Celsjusza przez 45-50 minut do suchego patyczka.

Podczas pieczenia ciasta przygotuj polewę. Żelatynę zalej wodą tak, by przykryć jej powierzchnię. Czekoladę drobno posiekaj.

Cukier rozpuść w wodzie. Następnie dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i podgrzej.

Porada

Przygotowanie polewy możesz pominąć. Ciasto doskonale będzie smakowało samo, polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.

Bosh Logo
Bosh

Do ciepłej mieszanki dodaj żelatynę oraz czekoladę. Mieszaj do momentu ich rozpuszczenia.

Na koniec zmiksuj polewę blenderem i ostudź do temperatury około 30 st. Celsjusza, polej nią schłodzone ciasto i odstaw do lodówki by polewa zastygła.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych