Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto francuskie z morelami, kozim serem i tymiankiem

Ciasto francuskie z morelami, kozim serem i tymiankiem
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ciasto francuskie z morelami i serem na słodko jest doskonałą propozycją dla miłośników deserów. Możesz podać je na ciepło jako smakowity posiłek na śniadanie lub na zimno jako słodki przysmak na podwieczorek. Poznaj przepis na ciasto francuskie z morelami i serem.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
10 szt. moreli
10 plaster rolady koziej dojrzewającej
10 łyżeczka miodu płynnego
do smaku tymianek suszony
1 szt. rozmącone jajko

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
221.8 kcal
Tłuszcz
11.5 g
Węglowodany
24.2 g
Błonnik
4.9 g
Białko
0.8 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Pod każdą porcję ciasta dodaj: ½ łyżeczki miodu, trochę tymianku. Na to połóż 2 połówki moreli oraz plaster rolady koziej, całość przykryj kawałkiem ciasta francuskiego.

Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.

Piecz z użyciem termoobiegu 4D piekarnika Bosch w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Po upieczeniu ułóż ciastka morelą do góry.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
KatarzynaCh
Wyszło słodko wytrawnie, ser kozi robi robotę.
Radosław
Tak dobrego połączenia juz dawno nie jadłem!