Ciasto francuskie z morelami, kozim serem i tymiankiem
10 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ciasto francuskie z morelami i serem na słodko jest doskonałą propozycją dla miłośników deserów. Możesz podać je na ciepło jako smakowity posiłek na śniadanie lub na zimno jako słodki przysmak na podwieczorek. Poznaj przepis na ciasto francuskie z morelami i serem.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 szt. moreli
10 plaster rolady koziej dojrzewającej
10 łyżeczka miodu płynnego
do smaku tymianek suszony
1 szt. rozmącone jajko
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
221.8 kcal
Tłuszcz
11.5 g
Węglowodany
24.2 g
Błonnik
4.9 g
Białko
0.8 g
Sól
0.2 g
Ciasto francuskie z morelami, kozim serem i tymiankiem
Ciasto francuskie z morelami, kozim serem i tymiankiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Pod każdą porcję ciasta dodaj: ½ łyżeczki miodu, trochę tymianku. Na to połóż 2 połówki moreli oraz plaster rolady koziej, całość przykryj kawałkiem ciasta francuskiego.
Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz z użyciem termoobiegu 4D piekarnika Bosch w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Po upieczeniu ułóż ciastka morelą do góry.
Komentarze