


Ciasto, które zaskakuje kolorem i smakiem. Wypiek przypomina mech porośnięty leśnymi owocami. Ciasto jest lekkie i puszyste, przekładane kremową masą z serka mascarpone.
Szpinak umyj, odcedź na durszlaku i zmiksuj przy pomocy blendera na mus o gładkiej konsystencji.
Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
Jajka wbij do misy robota kuchennego, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dalej ubijając, wlewaj powoli olej. Następnie dodaj zmiksowany szpinak i miksuj do połączenia się składników.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na małych obrotach miksera.
Tortownice o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45–50 minut.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj masę. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Następnie przekrój na dwa blaty. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą częścią. Na górze ułóż owoce.