Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto, które zaskakuje kolorem i smakiem. Wypiek przypomina mech porośnięty leśnymi owocami. Ciasto jest lekkie i puszyste, przekładane kremową masą z serka mascarpone.

Składniki

300 g mąki pszennej
400 g liści szpinaku baby
180 g cukru
150 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
Owoce do dekoracji – borówki, maliny

Opis wykonania

1

Szpinak umyj, odcedź na durszlaku i zmiksuj przy pomocy blendera na mus o gładkiej konsystencji.

Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.

Jajka wbij do misy robota kuchennego, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dalej ubijając, wlewaj powoli olej. Następnie dodaj zmiksowany szpinak i miksuj do połączenia się składników.

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na małych obrotach miksera.

2

Tortownice o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45–50 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

W czasie pieczenia ciasta przygotuj masę. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Następnie przekrój na dwa blaty. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą częścią. Na górze ułóż owoce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciasto które zawsze smakuje
Radosław
Puszyste, umiarkowanie słodkie. Bardzo owocowe
Patrycja Lewandowska
Ciasto dość czasochłonne, ale warto! Pięknie się prezentowało na Wielkanocnym stole
Magda G
Nietypowe ciasto, ładnie wygląda. W smaku dobre ale trochę niestandardowe
Weronika3311
Bardzo pyszne i efektowne 😊
ewaregina
Pyszne ciasto. Dodatkowo przełożyłam galaretką z owocami..mmm niebo w gębie :)
Ki_dzieek2
Dodałam do środka galaretkę z owocami i wyszło turbo pysznie
Lalaxo
Idealne na piknik. Wszystkim gościom bardzo smakowało. Dzieci pochłonęły mimo że to szpinak. Super!