Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto malinowa chmurka

Opis wykonania

Ciasto malinowa chmurka to połączenie owoców w galaretce z masą śmietankową i chrupiącą bezą. To mój numer jeden wśród deserów w sezonie na maliny.

Ciasto malinowa chmurka - krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15–20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw.

Ciasto malinowa chmurka - krok 2

Przygotuj bezę – białka ubij na sztywno w robocie kuchennym i dodaj łyżka po łyżce cukier, stale ubijając. 

Kiedy uzyskasz sztywną pianę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.

Składniki na krem ubij. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź i połącz z kremem.

Ciasto malinowa chmurka - krok 3

Na ciasto wyłóż połowę przygotowanego kremu i odstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby stężał.

Galaretki rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły. Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać, wylej je na warstwę kremu. Na galaretkę wyłóż drugą część masy. Całość przykryj bezą.

Bosch do kuchni