


Ciasto malinowa chmurka to połączenie owoców w galaretce z masą śmietankową i chrupiącą bezą. To mój numer jeden wśród deserów w sezonie na maliny.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180 stopniach do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw.
Przygotuj bezę - białka ubij na sztywno i dodaj - łyżka po łyżce - cukier, stale ubijając.
Kiedy uzyskasz sztywną pianę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.
Składniki na krem ubij. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź i połącz z kremem.
Na ciasto wyłóż połowę przygotowanego kremu i odstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby stężał.
Galaretki rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły. Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać, wylej je na warstwę kremu. Na galaretkę wyłóż drugą część masy. Całość przykryj bezą.
Bezy są kapryśne ;) Dużo zależy od temperatury jajek, temperatury czy wilgotności w samej kuchni. Dlatego w przepisach na bezę raczej nie zobaczysz czasu ubijania, a raczej opis konsystencji piany, do jakiej dążymy - ma być sztywna i nie wylewać się z miski, jeżeli odwrócisz ją do góry dnem. Z drugiej strony trzeba pilnować żeby jajek nie "przebić", bo wtedy z pięknej piany powstaną wilgotne grudki i z bezy nici. Dlatego np. gorąco polecam przyjrzeć się robotowi Bosch OptiMUM, który ma wbudowanych kilka inteligentnych, automatycznych programów, w tym jeden umożliwiający ubicie idealnej piany z białek! :) Próbowałem nie raz i działa znakomicie, szczególnie że ten model ma w zestawie profesjonalne końcówki działające dużo lepiej niż standardowe, stosowane w większości innych robotów.
Bezy są kapryśne ;) Dużo zależy od temperatury jajek, temperatury czy wilgotności w samej kuchni. Dlatego w przepisach na bezę raczej nie zobaczysz czasu ubijania, a raczej opis konsystencji piany, do jakiej dążymy - ma być sztywna i nie wylewać się z miski, jeżeli odwrócisz ją do góry dnem. Z drugiej strony trzeba pilnować żeby jajek nie "przebić", bo wtedy z pięknej piany powstaną wilgotne grudki i z bezy nici. Dlatego np. gorąco polecam przyjrzeć się robotowi Bosch OptiMUM, który ma wbudowanych kilka inteligentnych, automatycznych programów, w tym jeden umożliwiający ubicie idealnej piany z białek! :) Próbowałem nie raz i działa znakomicie, szczególnie że ten model ma w zestawie profesjonalne końcówki działające dużo lepiej niż standardowe, stosowane w większości innych robotów.
Jak długo trzeba mieszać ciasto na bezę? Przydałby mi się porządny robot do wyrabiania ciasta, ktoś używał Kenwooda?
Jak długo trzeba mieszać ciasto na bezę? Przydałby mi się porządny robot do wyrabiania ciasta, ktoś używał Kenwooda?