Ciasto malinowa chmurka
8 porcje
100 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15–20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw.
Przygotuj bezę – białka ubij na sztywno w robocie kuchennym i dodaj łyżka po łyżce cukier, stale ubijając.
Kiedy uzyskasz sztywną pianę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.
Składniki na krem ubij. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź i połącz z kremem.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Na ciasto wyłóż połowę przygotowanego kremu i odstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby stężał.
Galaretki rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły. Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać, wylej je na warstwę kremu. Na galaretkę wyłóż drugą część masy. Całość przykryj bezą.
Komentarze