Ciasto na pizze
Opis wykonania
Moje ulubione ciasto na pizze pieczone we wskazany prze zemnie sposób, jest idealne dla osób lubiących pizze na cienkim cieście
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy jajko i dodajemy letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Tak przygotowany placek smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone ulubione składniki pizzy, posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni (grzanie na dół bez termoobiegu) na 8 minut, aby ciasto pod wpływam ciepła urosło delikatnie, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu), po tym czasie pizze posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze do 10 minut. Propozycja składników pizzy: pieczarki salami kukurydza czarne oliwki czerwona cebula czerwona papryka żółta papryka żółty ser bazylia, oregano, tymianek