Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wywodząca się ze słonecznej Italii pizza jest jedną z najsmaczniejszych i najchętniej zamawianych potraw na świecie. Ale bez problemu można wykonywać ją w domowym zaciszu. Jeśli potrzebujecie szybkiego przepisu na ciasto do pizzy, które zadowoli Wasze kubki smakowe - ten artykuł jest dla Was!

Składniki

2 szklanka mąka pszenna typ 500
1/2 szklanka mleko
7 g drożdże instant
1 szt. jajko
1 szczypta sól
1 szczypta cukier

Opis wykonania

Ciasto do pizzy można porównać do fundamentów budynku, na których ten się opiera. W sferze kulinarnej podstawą smacznej pizzy jest zaś ciasto, na którym układamy ulubione składniki. Obecnie istnieje wiele zróżnicowanych metod jego wykonania, my jednak przedstawiamy sprawdzoną i – naszym zdaniem – najlepszą z nich. Ciasto na pizzę z mlekiem:

Mąkę intensywnie mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ½ szklanki letniego mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, by rozprowadzić drożdże po całej objętości ciasta.

Zobacz: jaką mąkę wybrać do pieczenia.

Gotową kulę ciasta pozostawiamy przykrytą ściereczką na 20 minut. W tym czasie, dzięki intensywnej pracy dodanych drożdży,  ciasto zwiększy swoją objętość. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Tak przygotowany placek smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone ulubione składniki pizzy. Na koniec posypujemy ziołami.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni (grzanie na dół bez termoobiegu) na 8 minut, aby ciasto pod wpływem ciepła delikatnie urosło, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu).

Sprawdź: piekarniki.

Po tym czasie, dla uzyskania smakowitego finiszu,  pizzę posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze do 10 minut.

Dobrze wypieczony, pachnący placek najlepiej wygodnie pokroić w trójkąty i udekorować świeżą bazylią. Pizza smakuje najlepiej z ulubionymi składnikami, a wybór zestawień jest praktycznie nieskończony. Smacznego!

Sprawdź jak zrobić ciasto na pizzę w robocie kuchennym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy