Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Moje ulubione ciasto na pizze pieczone we wskazany prze zemnie sposób, jest idealne dla osób lubiących pizze na cienkim cieście

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy jajko i dodajemy letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Tak przygotowany placek smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone ulubione składniki pizzy, posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni (grzanie na dół bez termoobiegu) na 8 minut, aby ciasto pod wpływam ciepła urosło delikatnie, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu), po tym czasie pizze posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze do 10 minut.
Propozycja składników pizzy:
pieczarki
salami
kukurydza
czarne oliwki
czerwona cebula
czerwona papryka
żółta papryka
żółty ser
bazylia, oregano, tymianek
Anna Tańcula
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Jakubiaka

Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?

 Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?