Ciasto ''Pizza''
9 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ciasto ''Pizza''
Ciasto ''Pizza''
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Cebule i czosnek podsmażamy na oleju ( 1 łyżka ), dodajemy szpinak i chwilę smażymy a wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę 2. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno pianę i dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku, olej, mleko i jogurt, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami. 3. Całość delikatnie mieszamy ale dosyć niedbale i mogą pozostawać grudki w cieście ( nie mieszamy na gładką masę, podobnie jak przy przygotowywaniu muffinów ), wlewamy do formy keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny ( ja piekę zazwyczaj 50 minut, do suchego patyczka ) . keczupem zajadamy i wszyscy od razu lepsze humory mamy. Ciasto możemy jeść na gorąco z keczupem czy innym sosem, fantastycznie smakuje na zimno , możemy je jeść np. na drugi dzień ( albo i trzeci jak nie zostanie zjedzone w co wątpię ) i wtedy możemy je pokroić na grube plastry polać sosem pomidorowym czy keczupem, posypać serem i zapiec.
Komentarze