Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chyba każde dziecko lubi pizzę i jadło by ją na śniadanie,obiad i kolację więc to wspaniała propozycja na zdrową "pizzę, którą można zabrać do szkoły.

Składniki

4 szt. jaja
100 ml mleko
80 ml olej
1/4 szklanka jogurt naturalny
250 g mąka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka sól
150 g szynka ( lub inna wędlina )
100 g ser żółty
1 szt. cebula ( średnia )
2 szt. ząbki czosnku
150 g szpinak świeży
2 x 1/2 szt. papryka żółta i czerwona
6 szt. suszone pomidory ( opcjonalnie )
50 g ser Feta
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylia
1 szczypta sól
1 szt. pieprz ziołowy

Opis wykonania

1. Cebule i czosnek podsmażamy na oleju ( 1 łyżka ), dodajemy szpinak i chwilę smażymy a wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę 2. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno pianę i dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku, olej, mleko i jogurt, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami. 3. Całość delikatnie mieszamy ale dosyć niedbale i mogą pozostawać grudki w cieście ( nie mieszamy na gładką masę, podobnie jak przy przygotowywaniu muffinów ), wlewamy do formy keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny ( ja piekę zazwyczaj 50 minut, do suchego patyczka ) . keczupem zajadamy i wszyscy od razu lepsze humory mamy. Ciasto możemy jeść na gorąco z keczupem czy innym sosem, fantastycznie smakuje na zimno , możemy je jeść np. na drugi dzień ( albo i trzeci jak nie zostanie zjedzone w co wątpię ) i wtedy możemy je pokroić na grube plastry polać sosem pomidorowym czy keczupem, posypać serem i zapiec.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych