Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto drożdżowe z twarożkiem, cebulą i boczkiem.

Składniki

Ciasto drożdżowe:
200 g mąki
4 g suszonych drożdży
125 ml wody
trochę soli
Obłożenie:
250 g twarożku
100 ml słodkiej śmietany
jajko
1 łyżeczka mączki kartoflanej
sól, pieprz, kolendra siewna
duża cebula
20 g masła
100 g przerośniętego boczku
szczypiorek
olej do smarowania blachy uniwersalnej

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obrać cebulę i drobno posiekać. Poddusić z masłem i pokrojonym w kostkę boczkiem na patelni. Blachę uniwersalną posmarować olejem. Podzielić ciasto na 6 kawałków i rozwałkować je na cienkie, owalne placuszki. Rozłożyć je na blasze uniwersalnej. Twarożek rozetrzeć ze śmietaną, jajkiem, mączką kartoflaną, przyprawami i rozsmarować to na cieście. Mieszaninę cebuli I boczku dodać do masy twarogowej. Ciasto płomykowe piec w podany sposób. Podawać posypane szczypiorkiem. Sposób nastawiania: Rozgrzewanie: Pieczenie: grzanie intensywne 220-240⁰C, 15-20 minut

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych