


Ciasto ptysiowe wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Jest jednym z najprostszych ciast. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować takie ciasto, które można później nadziewać przeróżnymi kremami i masami.
Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj masło i zagotuj na płycie grzewczej. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy przypomina gęste purée ziemniaczane. Pozostaw do ostygnięcia.
Następnie całość przełóż do miski i miksuj na małych obrotach robota kuchennego. Dodawaj stopniowo, po jednym jajku (kolejne jajko dodaj, dopiero gdy poprzednie połączy się z resztą składników). Masa powinna być jednolita i błyszcząca.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Porcje ciasta wyciskaj w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 20–30 minut. Po upieczeniu wystudź.