Ciasto ptysiowe
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ciasto ptysiowe
Ciasto ptysiowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj masło i zagotuj na płycie grzewczej. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy przypomina gęste purée ziemniaczane. Pozostaw do ostygnięcia.
Następnie całość przełóż do miski i miksuj na małych obrotach robota kuchennego. Dodawaj stopniowo, po jednym jajku (kolejne jajko dodaj, dopiero gdy poprzednie połączy się z resztą składników). Masa powinna być jednolita i błyszcząca.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Porcje ciasta wyciskaj w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 20–30 minut. Po upieczeniu wystudź.
Komentarze