Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto ptysiowe wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Jest jednym z najprostszych ciast. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować takie ciasto, które można później nadziewać przeróżnymi kremami i masami.

Składniki

250 ml wody
160 g mąki pszennej
125 g masła
4 jajka

Opis wykonania

Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj masło i zagotuj na płycie grzewczej. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy przypomina gęste purée ziemniaczane. Pozostaw do ostygnięcia.

Następnie całość przełóż do miski i miksuj na małych obrotach robota kuchennego. Dodawaj stopniowo, po jednym jajku (kolejne jajko dodaj, dopiero gdy poprzednie połączy się z resztą składników). Masa powinna być jednolita i błyszcząca.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

Porcje ciasta wyciskaj w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.

Piecz w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 20–30 minut. Po upieczeniu wystudź.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych