Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto ptysiowe wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Jest jednym z najprostszych ciast. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować takie ciasto, które można później nadziewać przeróżnymi kremami i masami.

Składniki

200 ml - wody
100 g - mąki pszennej
125 g - masła
4 szt. - jajek

Opis wykonania

1

Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj masło i zagotuj na płycie grzewczej. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy przypomina gęste purée ziemniaczane. Pozostaw do ostygnięcia.

2

Następnie całość przełóż do miski i miksuj na małych obrotach robota kuchennego. Dodawaj stopniowo, po jednym jajku (kolejne jajko dodaj, dopiero gdy poprzednie połączy się z resztą składników). Masa powinna być jednolita i błyszcząca.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

Porcje ciasta wyciskaj w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.

Piecz w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 20–30 minut. Po upieczeniu wystudź.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ciasto faktycznie proste, ja swoje ptysie nadziałam kremem waniliowym
kzuzanna34
Ciast bardzo proste w przygotowaniu.Bardzo polecam. Ja moje ptysie przygotowałam z kremem budyniowym.
Ewusia1222
Uwielbiam przepisy z Akademii Smaku, tutaj zrobiłam ciasto ptysiowe. Bardzo dobry przepis
Marzenna
Przepis prosty a ptysie wychodzą idealnie.Swoje nadziałam budyniem.
Magdalena Koźmińska
Proste i smaczne ciasto. Łatwo się robi :)
Testerka84
Idealne zawsze smakuje