Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto ptysiowe

Opis wykonania

Ciasto ptysiowe wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Jest jednym z najprostszych ciast. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować takie ciasto, które można później nadziewać przeróżnymi kremami i masami.

Ciasto ptysiowe - krok 1

Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj masło i zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy przypomina gęste purée ziemniaczane. Pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto ptysiowe - krok 2

Następnie całość przełóż do miski i miksuj na małych obrotach. Dodawaj stopniowo, po jednym jajku (kolejne jajko dodaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z resztą składników). Masa powinna być jednolita i błyszcząca.

Ciasto ptysiowe - krok 3

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

Porcje ciasta wyciskaj w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.

Piecz w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudź.