Ciasto ptysiowe
![Ciasto ptysiowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7671/conversions/ciasto-ptysiowe-4844-single.webp)
4 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Ciasto ptysiowe
Ciasto ptysiowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9398/conversions/kCKDhT61yXv9jI-thumb.webp)
Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj masło i zagotuj na płycie grzewczej. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy przypomina gęste purée ziemniaczane. Pozostaw do ostygnięcia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9399/conversions/2Jp7K2aOGU8qxh-thumb.webp)
Następnie całość przełóż do miski i miksuj na małych obrotach robota kuchennego. Dodawaj stopniowo, po jednym jajku (kolejne jajko dodaj, dopiero gdy poprzednie połączy się z resztą składników). Masa powinna być jednolita i błyszcząca.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9400/conversions/j3zbx0pnLwNBt0-thumb.webp)
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Porcje ciasta wyciskaj w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 20–30 minut. Po upieczeniu wystudź.
Komentarze