Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto z kaszy jaglanej z korzenną nutą

Opis wykonania

Świetna propozycja na chłodne dni.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić 2 woreczki kaszy jaglanej (2 x 100 g) i gotować 15 minut. Do kolejnego garnka dodać masło, rozpuścić je, dodać puree z dyni, cukier trzcinowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać żurawinę, rodzynki, przyprawę do piernika, cynamon i kardamon, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 32 cm, wyrównać górę i posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Uwagi: Ciasto musi mieć czas na ochłodnięcie, bo w przeciwnym razie będzie miękkie i nie da się go kroić. Jeżeli nie posiadacie tak dużej formy okrągłej, to równie dobrze możecie wykorzystać prostokątną lub zapiec masę w żaroodpornych miseczkach. Pamiętać należy również, że im wyższa będzie warstwa, tym dłużej należy ją zapiekać w piekarniku.