Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

2 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
IDEALNY W PRZERWIE W PRACY ZDROWY SŁODKI WYŚMIENITY PLACEK ARBUZOWY

Składniki

6 szt. JAJKA
1 szklanka CUKIER
3/4 szklanka MAKA PSZENNA
1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA
2 łyżka KAKAO
500 ml ŚMIETANA
1 łyżka ŻELATYNA
1/5 szt. WODA
1 łyżka CUKIER PUDER
1 kg ARBUZ
3 szt. GALARETKI TRUSKAWKOWE
4 szt. BIALKA
1 szczypta SOL
3/4 szklanka CUKIER
1 łyżeczka OCET
1 łyżka MAKA PSZENNA
1 łyżka MAKA ZIEMNIACZANA
3 łyżka MAK
2 szt. GALARETKA WISNIOWA
400 ml WODA

Opis wykonania

WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* WYKONANIE: Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, na końcu żelatynę rozpuszczona w wodzie. WYKONANIE: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min. dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować. WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka

Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Ciasto wprawdzie pracochłonne, ale wygląda fantastycznie i zapewne tak samo smakuje.