Omlet z brukselką

4 porcje
Średnie
Dawniej brukselka podawana była tylko klasycznie, polana masłem z tartą bułką . Pora więc odczarować brukselkę, oto smaczny duet: jajka i brukselka.
Składniki
400 g brukselka
3 szt. jajka wiejskie
1 szt. cebula
100 g kiełbasa
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka masło
1/2 łyżeczka sól
1/3 łyżeczka pieprz
1/2 łyżka posiekana natka
Omlet z brukselką
Omlet z brukselką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki i w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Komentarze