Arbuz
Arbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, jednak obecnie uprawiany jest już w wielu krajach świata. Właściwości arbuza Choć w 92 procentach składa...
Czytaj więcej
Arbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, jednak obecnie uprawiany jest już w wielu krajach świata.
Właściwości arbuza
Choć w 92 procentach składa się z wody, to ceni się go za dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada również cytrulinę, czyli aminokwas wspomagający pracę serca i regenerację mięśni u sportowców.
Nie ma lata bez arbuza. Warto sięgać po ten owoc zwłaszcza w czasie upałów, właśnie ze względu na wysoką zawartość wody. Soczysty i orzeźwiający smak schłodzonego owocu to wymarzony letni deser. Słodki i zarazem niskokaloryczny – to przekąska idealna, bo w 100 g zawiera jedynie 30 kcal.
Arbuz – jak go podać?
Jeśli zastanawiasz się, jak podać arbuza w nowej formie, jesteś w dobrym miejscu. Pokażemy Ci, jak go przyrządzić! Ten pyszny owoc doskonale smakuje pokrojony w plastry lub trójkąty ułatwiające beztroskie zajadanie się tym letnim przysmakiem. Pokrojenie go na mniejsze kawałki, nadziane na wykałaczki, umożliwi delektowanie się smakiem bez obawy zalania ubrania sokiem – to patent na popołudniowe przyjęcie w ogrodzie. Od Twojej kulinarnej wyobraźni zależy, co jeszcze można zrobić z arbuza.
Arbuz w roli głównej sprawdzi się menu na upalne dni jako:
-
domowy sorbet z arbuza
-
sałatka z arbuzem
-
koktajl arbuzowy
-
ciasto z musem arbuzowym
Jak jeszcze można wykorzystać ten pyszny owoc? Więcej przepisów na pyszne desery z arbuza, sałatki i koktajle z arbuzem w roli głównej lub potraktowanym jako dodatek znajdziesz w przepisach Akademii Samku. Sięgnij po nasze sprawdzone, smaczne i łatwe w przygotowaniu pomysły na to, jak niebanalnie wykorzystać soczystego i orzeźwiającego arbuza i przygotować zaskakujące dania.