Arbuz

Arbuz

 

Arbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, jednak obecnie uprawiany jest już w wielu krajach świata.

 

Właściwości arbuza

 

Choć w 92 procentach składa się z wody, to ceni się go za dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada również cytrulinę, czyli aminokwas wspomagający pracę serca i regenerację mięśni u sportowców.

Nie ma lata bez arbuza. Warto sięgać po ten owoc zwłaszcza w czasie upałów, właśnie ze względu na wysoką zawartość wody. Soczysty i orzeźwiający smak schłodzonego owocu to wymarzony letni deser. Słodki i zarazem niskokaloryczny – to przekąska idealna, bo w 100 g zawiera jedynie 30 kcal. 

 

Arbuz – jak go podać?

 

Jeśli zastanawiasz się, jak podać arbuza w nowej formie, jesteś w dobrym miejscu. Pokażemy Ci, jak go przyrządzić! Ten pyszny owoc doskonale smakuje pokrojony w plastry lub trójkąty ułatwiające beztroskie zajadanie się tym letnim przysmakiem. Pokrojenie go na mniejsze kawałki, nadziane na wykałaczki, umożliwi delektowanie się smakiem bez obawy zalania ubrania sokiem – to patent na popołudniowe przyjęcie w ogrodzie. Od Twojej kulinarnej wyobraźni zależy, co jeszcze można zrobić z arbuza.

 

Arbuz w roli głównej sprawdzi się menu na upalne dni jako:

  • domowy sorbet z arbuza

  • sałatka z arbuzem

  • koktajl arbuzowy

  • ciasto z musem arbuzowym

 

Jak jeszcze można wykorzystać ten pyszny owoc? Więcej przepisów na pyszne desery z arbuza, sałatki i koktajle z arbuzem w roli głównej lub potraktowanym jako dodatek znajdziesz w przepisach Akademii Samku. Sięgnij po nasze sprawdzone, smaczne i łatwe w przygotowaniu pomysły na to, jak niebanalnie wykorzystać soczystego i orzeźwiającego arbuza i przygotować zaskakujące dania.