Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczne i pożywne ciasto z żurawiną i pomarańczą. Na słodkie śniadanie i na deser!

Składniki

1 i 1/3 szklanka mąka zbożowa (żytnia)
1/4 szklanka mąka ziemniaczana
1 szczypta sól
1 szt. jajko
miód szklanka 1/4
1/4 szklanka olej kokosowy (roztopiony)
1/4 łyżeczka soda
1 szklanka żurawina
1 i 1/2 łyżeczka sok z wyciśniętej pomarańczy
1 łyżka starta skórka z pomarańczy

Opis wykonania

1. W misce mieszkamy dwa rodzaje mąki, sól i sodę. 2. Świeżą żurawinę lekko podsmażamy na patelni. Jeśli używamy suszonej żurawiny, to można pominąć ten krok. 3. Do drugiej miseczki dodajemy skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy, roztopiony olej kokosowy, miód i jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. 4. Dodajemy mokre składniki do suchych i łączymy ze sobą. Mieszamy tak długo,aż powstanie gładka masa. 5. Dowolna foremkę smarujemy odrobiną oleju kokosowego i przekładamy do niej przygotowane ciasto. 6. Rozgrzewamy piec do 170*C i pieczemy ok 30 minut. 7. Po wystudzeniu (o ile ktokolwiek będzie w stanie doczekać tej chwili) kroimy na kawałki (jeśli musimy się dzielić) i zabieramy się za śniadanie. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych