Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Szukacie mistrzowskiego przepisu na mistrzowski obiad? Sprawdźcie moją propozycję na cielęcinę duszoną ze szparagami.

Składniki

600 g udźca cielęcego
300 g szparagów
200 ml śmietany 30%
100 ml białego wina
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
6 szalotek
50 g masła klarowanego
50 ml oliwy
100 g startego parmezanu
Papryka słodka
Sól, pieprz

Opis wykonania

Cielęcinę oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, paprykę, oliwę i wino. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Szparagi obieramy i kroimy w kawałki 3 cm.

Posiekane szalotki podsmażamy razem ze szparagami na rumiany kolor i odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cielęcinę i smażymy ją na bardzo mocnym ogniu przez 2 min.

Porada

Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.

Bosh Logo
Bosh

Dodajemy wcześniej podsmażone szalotki oraz szparagi i smażymy jeszcze 2 min.

Dodajemy śmietanę i dusimy 3–5 min, aż sos się zredukuje.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy natką, tymiankiem i startym parmezanem.

Pieczemy w piekarniku przez 6 min w temperaturze 180 stopni.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych