Cielęcina duszona ze szparagami
![Cielęcina duszona ze szparagami](https://akademiasmaku.pl/storage/7302/conversions/cielecina-duszona-ze-szparagami-4470-single.webp)
4 porcje
240 min
Średnie
Składniki
Cielęcina duszona ze szparagami
Cielęcina duszona ze szparagami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8538/conversions/bPaRtCMU3Dcq7b-thumb.webp)
Cielęcinę oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, paprykę, oliwę i wino. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8539/conversions/4rDmRGmhZm7BrP-thumb.webp)
Szparagi obieramy i kroimy w kawałki 3 cm.
Posiekane szalotki podsmażamy razem ze szparagami na rumiany kolor i odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cielęcinę i smażymy ją na bardzo mocnym ogniu przez 2 min.
Porada
Zważony sos? Nic straconego. Dodaj łyżkę pokruszonego lodu oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Sos powinien ponownie mieć konsystencję emulsji.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8540/conversions/8vekIhg544ME1E-thumb.webp)
Dodajemy wcześniej podsmażone szalotki oraz szparagi i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy śmietanę i dusimy 3–5 min, aż sos się zredukuje.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy natką, tymiankiem i startym parmezanem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8541/conversions/9h8Aa1nnzcE0G3-thumb.webp)
Pieczemy w piekarniku przez 6 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze