Cielęcina duszona ze szparagami
4 porcje
240 min
Średnie
2 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Cielęcina duszona ze szparagami
Cielęcina duszona ze szparagami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cielęcinę oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, paprykę, oliwę i wino. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Szparagi obieramy i kroimy w kawałki 3 cm.
Posiekane szalotki podsmażamy razem ze szparagami na rumiany kolor i odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cielęcinę i smażymy ją na bardzo mocnym ogniu przez 2 min.
Porada
Zważony sos? Nic straconego. Dodaj łyżkę pokruszonego lodu oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Sos powinien ponownie mieć konsystencję emulsji.
Dodajemy wcześniej podsmażone szalotki oraz szparagi i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy śmietanę i dusimy 3–5 min, aż sos się zredukuje.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy natką, tymiankiem i startym parmezanem.
Pieczemy w piekarniku przez 6 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze