Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Cielęcina duszona ze szparagami

Cielęcina duszona ze szparagami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

2 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Szukacie mistrzowskiego przepisu na mistrzowski obiad? Sprawdźcie moją propozycję na cielęcinę duszoną ze szparagami.

Składniki

600 g - udźca cielęcego
300 g - szparagów
200 ml - śmietany 30%
100 ml - białego wina
1 łyżka - tymianku świeżego
1 łyżka - natki pietruszki
3 ząbki - czosnku
6 szt. - szalotek
50 g - masła klarowanego
50 ml - oliwy
100 g - startego parmezanu
- papryka słodka
- sól, pieprz

Opis wykonania

1

Cielęcinę oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, paprykę, oliwę i wino. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

2

Szparagi obieramy i kroimy w kawałki 3 cm.

Posiekane szalotki podsmażamy razem ze szparagami na rumiany kolor i odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cielęcinę i smażymy ją na bardzo mocnym ogniu przez 2 min.

Porada

Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.



Bosh Logo
Bosh
3

Dodajemy wcześniej podsmażone szalotki oraz szparagi i smażymy jeszcze 2 min.

Dodajemy śmietanę i dusimy 3–5 min, aż sos się zredukuje.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy natką, tymiankiem i startym parmezanem.

4

Pieczemy w piekarniku przez 6 min w temperaturze 180 stopni.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych