Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cielęcina duszona ze szparagami

Opis wykonania

Szukacie mistrzowskiego przepisu na mistrzowski obiad? Sprawdźcie moją propozycję na cielęcinę duszoną ze szparagami.

Cielęcina duszona ze szparagami  - krok 1

Cielęcinę oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, paprykę, oliwę i wino. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Cielęcina duszona ze szparagami  - krok 2

Szparagi obieramy i kroimy w kawałki 3 cm.

Posiekane szalotki podsmażamy razem ze szparagami na rumiany kolor i odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cielęcinę i smażymy ją na bardzo mocnym ogniu przez 2 min.

Cielęcina duszona ze szparagami  - krok 3

Dodajemy wcześniej podsmażone szalotki oraz szparagi i smażymy jeszcze 2 min.

Dodajemy śmietanę i dusimy 3–5 min, aż sos się zredukuje.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy natką, tymiankiem i startym parmezanem.

Cielęcina duszona ze szparagami  - krok 4

Pieczemy w piekarniku przez 6 min w temperaturze 180 stopni.